Fiskeoljer er fett i form av oljer fra fete fiskearter som sild, makrell og lodde, og fra fiskelever, for eksempel tran av torskelever.

Fiskeoljer inneholder betydelige mengder av de langkjedede, flerumettede omega-3-fettsyrene DHA og EPA, som er regnet for å ha helsefremmende egenskaper. Fiskeoljer er også gode kilder til A-vitamin og D-vitamin.

Disse fettsyrene har en sterk tendens til å bli oksidert eller harskne under luftens påvirkning. Tidligere ble derfor disse oljene hydrogenert eller avmettet med hydrogen til fast, herdet fett (se fettherding), blant annet for margarinproduksjon. I dag brukes oljene først og fremst som fôrtilsetning i lakseoppdrett, men en økende del blir også brukt til produksjon av tran og fiskeoljebaserte tilsetninger til mat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg