Fiskeoljer, fete oljer fra fiskearter som sild, makrell og lodde, og fra sjøfisklever, f.eks. torskelevertran. De inneholder betydelige mengder av de høyest umettede fettsyrene man kjenner (Omega-3-fettsyrer), heksaen- og pentaensyrer, og har derfor sterk tendens til å bli oksidert eller harskne under luftens påvirkning og kan vanskelig anvendes direkte i ernæringen (unntatt medisintran). De fleste fiskeoljer blir derfor hydrogenert eller avmettet med hydrogen til fast, herdet fett (se fettherding). Fiskeoljer i naturlig tilstand har imidlertid fått økt interesse fordi deres innhold av heksaen- og pentaensyrer synes å kunne motvirke hjertekarsykdommer når oljene brukes i rimelige mengder i kostholdet. Viktige fiskeoljer, som torskelevertran og sildolje, samt fettet i fet sjøfisk, synes således ikke bare å ha betydning som energikilde og vitamin A- og D-kilder, men også på grunn av sine spesielle umettede fettsyrer. Produksjonen av fiskeolje i Norge var 79 000 tonn i 2001. Verdensproduksjonen ligger rundt 1,1 mill. tonn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.