termoelement

Termoelement, seriekobling av ledningstråder eller staver av to forskjellige metaller eller halvledere, forbundet slik at det dannes en strømkrets, f.eks. ved lodding. Ved forskjellig temperatur på loddestedene oppstår en elektromotorisk spenning i kretsen (se termoelektrisk effekt). Spenningen avhenger av materialene i elementet og av temperaturen, og vil vanligvis øke med økende temperaturforskjell. Et termoelement kan derfor brukes som føler (sensor eller transduser) for temperaturmåling. Det ene loddepunktet holdes da på konstant temperatur, f.eks. i isbad, og spenningen fra elementet blir et mål for temperaturen i det andre loddepunktet. I enkle temperaturmålere kobles termoelementet direkte til et millivoltmeter. Ved presisjonsmåling brukes potensiometer.

Faktaboks

Uttale
termoelemˈent

Termoelementer absorberer lite varme, de er små og kan plasseres på steder der det er vanskelig å komme til med andre termometre. Vanlig brukte materialer for termoelementer er kobber og konstantan (fra −200 °C til +350 °C), jern og konstantan (opptil 960 °C), nikkel og en krom-nikkel-legering (opptil 1200 °C), platina og platina-rhodium (presisjonsmålinger 0–1600 °C), wolfram og wolfram-molybden (opptil 3300 °C).

Termoelementer brukes for interpolasjon mellom fast definerte punkter på den internasjonale praktiske temperaturskala (se temperatur). Termoelementer fremstilt av elektriske halvledere kan gi mye høyere termospenning enn elementer av metaller, og brukes bl.a. i termoelektriske generatorer for omforming av varme til elektrisk strøm.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg