Sursild er spekesild som legges ned i en syltelake av eddik og sukker og vann.

Løk er en sentral ingrediens, og det vanligste er å bruke kepaløk. Rødløk brukes også. Det er vanlig å smaksette med hel pepper, men gjerne også hel nellik, sennepsfrø og laurbærblad.

Tilberedning

Spekesilden vannes ut slik at saltinnholdet blir passe. Sildefiletene skjæres i biter og legges lagvis i et glass eller en krukke sammen med løk. Løken er gjerne skåret opp i hele eller halve ringer. Ønsket krydder legges også ned samtidig. Laken kokes opp og avkjøles før den helles over. Laken skal dekke alle ingrediensene.

Sursild er svært holdbar når den oppbevares mørkt og kjølig. Laken har en lav pH på grunn av eddiksyre. Dette konserverer produktet siden nedbrytende mikroorganismer sjelden trives i surt miljø.

Tilbehør

Sursild er mest brukt som pålegg og spises som regel på grovt brød med smør. Sursild kan også serveres sammen med potet og ses ofte på julebordene.

Lignende retter

Det finnes utallige varianter av syltet sild. Disse rettene brukes gjerne som pålegg. Felles for alle er at spekesilda vannes ut og deles opp i passende biter. Deretter legges den ned med ulike laker eller sauser, ofte med eddik og sukker som ingrediens.

Lignende silderetter har navn som rømmesild, sennepssild, tomatsild, glassmestersild, kryddersild og annet. I Norge har silderettene en spesiell plass i julehøytiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg