Spekesild, fellesbetegnelse for sild som er saltet og modnet ved speking. Modningen kan ta fra et par uker til 2–3 måneder, avhengig av sildas fettinnhold og modningstemperaturen. Det er mange forskjellige typer av spekesild, avhengig av råstoff og behandling. Den fineste spekesild får man av høstfanget fetsild, 3–5 års umoden sild av størrelse ca. 100–200 g, f.eks. istersild, som fanges tidlig på høsten og gjerne inneholder ca. 20 % fett og isterfett. Svikten i sildefiskeriene fra slutten av 1960-årene førte til en kraftig nedgang i produksjon og eksport av spekesild i Norge. Med økte sildefangster i 1980- og særlig fra 1990-årene har produksjon og eksport steget igjen. Russland, Polen og Sverige er viktige eksportmarkeder. Se også matjes-sild.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.