Spekesild er sild som er saltet og modnet ved speking. Modningen kan ta fra et par uker til 2–3 måneder, avhengig av fettinnholdet i silda og modningstemperaturen.

Spekesild kan serveres som egen rett, men brukes også som råstoff til ulike typer nedlagt sild og sildesalater, for eksempel sursild.

Det finnes mange forskjellige typer av spekesild, avhengig av råstoff og behandling. Den fineste typen spekesild får man av høstfanget fetsild, 3–5 års umoden sild av størrelse ca. 100–200 g, for eksempel istersild, som fanges tidlig på høsten og gjerne inneholder ca. 20 prosent fett og isterfett.

Svikten i sildefiskeriene fra slutten av 1960-årene førte til en kraftig nedgang i produksjon og eksport av spekesild i Norge. Med økte sildefangster i 1980- og særlig fra 1990-årene har produksjon og eksport steget igjen. Russland, Polen og Sverige er viktige eksportmarkeder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.