styringsreglene (sjøvesen)

Styringsreglene er regler for styring og seilas som utgjør en del av Sjøveisreglene.

Faktaboks

Også kjent som

sjøveisreglene

Styringsreglene sier hvordan fartøy skal styre av veien for hverandre når de nærmer seg hverandre slik at det kan oppstå fare for sammenstøt. Reglene dekker flere ulike aspekt, men deles generelt inn i motorfartøy og seilfartøy.

For seilfartøy

Et fartøy som seiler med vinden inn fra babord, skal holde av veien for seilfartøy som har vinden inn fra styrbord. Har begge vinden inn på samme side, skal det som er til lovart holde av veien. Det vil si det som får vinden først, og derfor tar vind fra det andre fartøyet.

Prinsippet bak disse reglene er at vikeplikten gjelder det fartøy som enklest kan oppfylle dem ved å vike mot høyre, styrbord.

For maskindrevne fartøy

Hvis de to fartøyene styrer i motsatte eller nesten motsatte kurser, skal begge vike til styrbord, slik at de passerer hverandre om babord. Hvis kursen til de to fartøyene derimot krysser hverandre, skal det fartøy vike som har det andre på sin styrbord side.

Fartøyet som har vikeplikt, bør også her vike mot høyre og styre aktenom det andre. Reglene sier i tillegg at det skal unngå å styre forenom det andre; men det kan slakke på farten, og slippe dette forbi forenom seg.

Det fartøyet som ikke har vikeplikt, skal holde uforandret kurs og fart. Bare hvis fartøyene på grunn av dårlig sikt eller av annen årsak er kommet så nær hverandre at manøver bare fra det vikepliktige fartøy ikke synes tilstrekkelig, skal også det andre fartøy manøvrere som det finner best. I enhver situasjon gjelder en generell forsiktighersoppfordring om å unnvike kollisjoner eller farlige situasjoner.

Et fartøy som innhenter et annet, skal alltid holde av veien.

Et maskindrevet fartøy skal holde av veien for et seilfartøy, med mindre dette er det innhentende fartøyet.

I trangt farvann skal fartøy så langt det er mulig holde seg på styrbord side av midtlinjen.

Enhver vikemanøver skal signaliseres med fløyte eller sirene: Ett kort støt ved dreining til styrbord, to ved dreining til babord, tre korte støt betyr min maskin går akterover.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg