Lanterne

Lanterne. Tegningen viser lanternelys for fartøyer som beveger seg fremover. De skal vise lys akterover, til sidene og forover. Det er forskjellige regler for seilfartøyer og motorfartøyer. Det er egne regler for ankerlys, dykkerlys, slepelys og lys i andre spesielle situasjoner.

Av /Store norske leksikon ※.

Lanterner er lys montert på fartøy som gjør at fartøyet kan bli sett i mørket, og at andre båter skal kunne forstå hvor fartøyet er på vei og hvilken aktivitet det bedriver. Lanterne er også et begrep som brukes om de enkleste formene for fyrlykter.

Faktaboks

Uttale
lantˈerne
Også kjent som

fartslanterne, navigasjonslanterne

Lanterner var opprinnelig små transportable lykter med et lys eller en liten lampe som lyskilde. Slike lanterner er nå lite i bruk, og brukes først og fremst som navigasjonslys på et fartøy.

Riktig lanternebruk skal følge internasjonale regler knyttet til forebygging av sammenstøt på sjøen, sjøveisreglene. Fartøy skal føre lanterner i den mørke delen av døgnet, enten det er underveis eller ligger til anker. De viktigste lanternene på et fartøy er posisjonslanternene: Sidelanterner, topplanternen og akterlanterne. Styrbord og babord sidelanterne skal lyse med henholdsvis grønn og rød lanterne. Disse skal lyse fra rett framover og utover i en 112,5 graders vinkel til sidene mot akter. Topplanternen skal lyse hvitt framover og bre seg likt ut til hver side med en total belysningsvinkel på 225 grader. Akterlanternen skal lyse hvitt akterover med en total vinkel på 135 grader, slik at den ikke kan forveksles med topplanternen, eller lyse over sidelanternene. I tillegg til dette skal fartøy som ligger for anker føre en hvit topplanterne som brer seg 360 grader – Fartøy over 50 meter vil grunnet lengden føre to topplanterner og to ankerlanterner. Fartøy som går for seil uten motorhjelp vil ikke føre topplanterne.

Sjøveisreglene har detaljerte bestemmelser for lanterneføringen på spesielle fartøyer som los-, fiske- og slepefartøyer; når disse har slep, Sjøfly på vannet, samt for skip som har begrensninger i forhold til navigasjon, skal også føre spesielle lanterner. Alle skipslanterner skal kontrolleres og ha sertifikat som dokumenterer at de tilfredsstiller fastsatte lover hvis fartøyet er i kommersiell bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg