Fembøringen «Salarøy»

Fembøringen «Salarøy» seilende med babord side mot kamera. Den har vinden inn fra styrbord side, og seiler derfor på styrbord halser.

Av /Tromsø Museum – Universitetsmuseet.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Babord er det nautiske begrepet for venstre, med utgangspunkt i et fartøy sett aktenfra (bakfra). Babord symboliseres med fargen rød, og et fartøy har derfor rød lanterne på babord side.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt bakborð, bakborði; ‘bakbord, bord bak ryggen på den som førte styreåren’.
Også kjent som

eldre uttrykk: bakbord

Babord er motsatt av styrbord, som er fartøyets høyre side, og som symboliseres med fargen grønn. Styrbord og babord referer altså alltid til en side med utgangspunkt i et fartøy, ikke med utgangspunkt i hvilken retning man ser. Begrepene brukes også ombord på luftfartøy

Etymologi

Ordet babord kommer av bakbord, og viser til bordet som styrmannen (eller høvedsmannen) hadde bak ryggen da han satt og styrte. Styreåren var anbrakt på motsatt side, og var derfor styre-bordet – altså styrbord.

Ordet er fellesgermansk, og det norrøne bakborð har gitt opphav til det engelske backboard. Men i motsetning til mange andre europeiske språk benytter engelsk et annet ord for venstre skipsside, nemlig port. Dette viser til at man la denne siden av fartøyet inn til kai (havn), da styrebordet var på den andre siden. På fransk eksisterer både bâbord og port.

Bruk i begreper

Motorskip lanterner
Babord side av et skip symboliseres med rød lanterne, styrbord symboliseres med grønn. De to hvite lanternene betyr at dette er et motorskip som er mer enn 50 meter langt, og at det kommer i vår retning.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
  • babord baug, venstre side av baugen, av forskipet, sett aktenfra.
  • babord låring, venstre side av akterskipet sett aktenfra.
  • babord ror, det at roret ligger eller legges slik at fartøyet svinger til babord når det går forover.
  • hardt babord, roret svingt helt over til babord.
  • ligge for babord halser, ligge slik at vinden kommer inn fra babord side, det vil si at halsene (på fullriggere) er fast på babord side.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg