motorbåt

Artikkelstart

Motorbåt er en fellesbetegnelse på mindre fartøyer drevet med bensin- eller dieselmotor. Franskmannen Lenoir benyttet en lysgassmotor i en båt rundt 1860, men det var først etter at Gottlieb Daimlers lettere bensinmotor ble lansert i en båt i 1887 og senere ble allment tilgjengelig at slike båter fikk noen stor utbredelse.

Typer

Båtenes byggemåte varierer etter anvendelsesområdet. Den vanlige norske typen motorbåt gjennom mange år har vært snekke, som med en motorkraft på mellom tre og ti hestekrefter gjør en fart på fem til sju knop. For å oppnå større fart må motorbåten ha flatere bunn akter, og vil da i større eller mindre grad plane, det vil si løftes noe ut av vannet i fart. Inntil rundt 1960 var treverk som furu, mahogni og teak det vanlige byggemateriale. Senere er glassfiberplast blitt det mest vanlige materialet i båter opptil rundt 40 fot, tilsvarende rundt 12 meter. I USA har kryssfinér vært mye brukt, særlig på små hurtiggående åpne båter som passbåter og hurtige turbåter som gjerne kalles cabincruisere.

Motor

Vanlig fremdriftsmotor på mindre båter opptil rundt 100 hestekrefter er nå ofte påhengsmotorer. Dette er utenbords motorer som henger bak på båten og er som regel en totakts forgassermotor. Disse gir stor ytelse kombinert med lav vekt, men har dårlig brennstofføkonomi. Innenbordsmotorer har vært vanlig siden 1900 med sylinderantall fra en til åtte. Både forgasser-, diesel- og glødehodemotor har vært vanlige med ytelser fra noen få til flere hundre hestekrefter. Motoren driver propellen via en girkasse med vendbar dreieretning for forover eller revers og ofte med reduksjonsgir. Store, hurtige båter har ofte to motorer med hver sin propell, eventuelt hekkaggregater.

Registrering av båt og krav til fører

Registrering av fritidsbåter opp til 15 meter er frivillig. Det største registeret er Småbåtregisteret som Redningsselskapet overtok driften av fra Tollvesenet i 2005. Småbåtregisteret inneholder relevant dokumentasjon om båt, motor og båteier, og fungerer i praksis som en informasjonsbank for redningstjeneste, politi, forsikringsselskaper og andre aktører med legitime behov for raskt å finne frem til nødvendige opplysninger.

Båtførerprøven er obligatorisk for alle personer som er født 01.01.1980 eller senere og som skal føre fritidsbåt med større lengde enn åtte meter, eller har motor på mer enn 25 hestekrefter. Prøven kan avlegges fra fylte 14 år, men båtførerbeviset utstedes først ved fylte 16 år. Båtførerbeviset gjelder for førere av båter inntil 15 meter. Det er ingen maksimumsbegrensning når det gjelder motorstørrelse eller hastighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg