Faktaboks

Passau
Uttale
pˈassau
Passau
Den hvite domkirka Sankt Stephan står på den høyeste delen av Passaus gamleby mellom elevene Donau og Inn. Den er blant annet kjent for sine fem orgler med nesten 18000 orgelpiper. Del av disse er et Steinmeyerorgel som var verdens største orgel da det ble innviet i 1928.
Av /Pixabay.
Lisens: Pixabay License

Passau er en by i Tyskland, i delstaten Bayern, ved grensen mot Østerrike, der elvene Inn og Ilz munner ut i Donau. Passau har rundt 50 000 innbyggere, inkludert 12 000 studenter (2022).

Byen har en metall-, tekstil- og optisk industri. Videre har Passau museer, biblioteker, universitet, teologisk høyskole. Domkirken, omtalt alt på 500-tallet, har Europas største orgel og 7 imponerende kirkeklokker. Severinkirken er fra 700–800-tallet, bispeslottet fra 1300-tallet.

I Passau, som kan føres tilbake til det keltiske Boiodurum, romernes Castra Batava, grunnla Bonifatius, «Tysklands apostel», i år 739 en bispestol som kom til å omfatte store områder. I middelalderen var Passau en viktig handelsby. Ved bispehoffet levde dikteren Walther von der Vogelweide, og her ble Nibelungenlied nedskrevet. Utskillelsen av bispedømmet Wien i 1469 og senere avståelser reduserte bispedømmet Passau sterkt, og i 1803 ble det sekularisert og lagt under Bayern.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg