Alexander Stöckl

Faktaboks

Alexander Stöckl
Født
11. desember 1973, St. Johann, Tirol, Østerrike
Alexander Stöckl har hatt stor suksess som landslagstrener for de mannlige norske skihopperne.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Alexander Stöckl er en hopptrener fra Østerrike som i 2011 ble landslagstrener for det norske herrelaget. Han har ledet laget med stor suksess. Særlig har Norge vunnet mange lagkonkurranser under Stöckls ledelse, inkludert både OL-gull og VM-gull. Stöckl har kontrakt til etter OL i Beijing 2022.

Karriere

Alexander Stöckl var aktiv som hopper og deltok internasjonalt fra 1991 til 1995. Hans beste resultat i verdenscupen var en 15. plass.

Han startet trenerkarrieren i 1996 som assistent-trener på det østerrikske landslaget. I over 10 år hadde han en sentral rolle i talentutviklingen i Østerrike, som hopptrener ved skigymnaset i Stams og senere trener for juniorlandslaget. I mai 2011 startet han i jobben som landslagstrener for de norske herrene da han overtok etter Mika Kojonkoski. I motsetning til sin forgjenger valgte Stöckl å flytte til Norge umiddelbart og lærte seg norsk på kort tid.

Stöckl fikk raskt sportslig suksess og allerede i desember 2011 vant Norge en lagkonkurranse i verdenscupen, den første på flere år. I januar 2016 ble han kåret til årets trener for 2015 på Idrettsgallaen etter suksess blant annet i VM med lagseier og individuelt gull til Rune Velta. I OL i 2018 ledet han laget til Norges første OL-gull i lagkonkurransen. I tillegg vant norske hoppere flere individuelle medaljer.

Stöckl har også i mange år vært aktiv musiker, både som vokalist og låtskriver.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg