gryte (kokekar)

Typisk støpt jerngryte fra Trolla Brug. Gryta henger i en skjerding.
Kokekar av kleberstein fra nyere tid.

Artikkelstart

Gryte er et kar til å koke mat i. Mange vil forbinde 'gryte' med halvkuleformede, støpte jerngryter med hank og tre føtter. Disse gikk ut av bruk da elektriske komfyrer erstattet vedfyrte komfyrer. Nå brukes gryte mer generelt om kokekar.

Faktaboks

Uttale

gry:`tə

Etymologi

fra norrønt grýta, til grjót 'stein'

Også kjent som

kjele

Historikk

I eldre jernalder hadde kokekarene av leire en dominerende stilling. I yngre jernalder ble leirkarene erstattet av gryter av kleberstein og jern. I Norge ble det laget gryter av kleberstein allerede i førromersk jernalder (altså før vår tidsregning), men det var først i vikingtiden at man fikk en betydelig produksjon. Da ble det også eksportert klebersteinsgryter til våre naboland. Det var tre hovedtyper av klebersteinsgryter i vikingtiden. Noen hadde form som en halvkule, andre som et trau, mens en tredje type hadde skaft. Den førstnevnte typen hadde gjerne en hank av jern.

Det ble også laget gryter av jern i yngre jernalder; disse grytene var klinket sammen av smidde jernplater. I middelalderen fikk man støpte bronsekjeler med tre føtter og hank, men slike gryter var det de færreste som hadde råd til.

På 1800-tallet dominerte jerngrytene som ble støpt i jernverk og bruk. Nå ble også kokekar av fortinnet kobber ganske vanlige. De elektriske komfyrene med sine plane plater gjorde krav på nye typer gryter av metall som aluminium eller rustfritt stål.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (1992). Matstell i eldre tid. Steinkjer Museum
  • Petersen, Jan (1951). Vikingetidens redskaper. Utgitt av Det Norske Videnskaps-Akademi, Oslo.
  • Rygh, Oluf (1885). Norske Oldsager. Alb. Cammermeyer, Christiania.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg