Spann, eldre volumenhet, mellom 1/3 og 1/4 laup (4–6 liter), som senere brukt som masseenhet for smør der det var lagt til grunn at egenvekten til smør er 0,95. Enhetsverdien varierte mye og avhengig av sted kunne den ligge mellom 3,9 og 15,4 kg ( 4,1 og 16,2 liter).

For eksempel var ett spann i Østfold:

     1 spann = 1 ¼ bismerpund = 30 merker

som med verdien av en mark = 214,32 gram tilsvarte 6,429 kg (6,768 liter). I Nordmøre var:

     1 spann = 3 bismerpund = 72 merker

som tilsvarer 15,43 kg (16,24 liter) med dagens mål. Her var ett spann det samme som en laup.

Enheten kunne også bli brukt som mel- og kornvekt og inngikk da i skippundsystemet. I Østfold og i deler av Vestlandet var:

     1 spann = 1/24 skippund = 30 merker

Da var en mark = 257,18 gram og ett spann tilsvarte derfor 7,72 kg. I andre deler av landet var enhetsverdien lavere.

Et spann betegnet også jordskyld lik verdien av et laup smør, tre øre, 72 merker (marklag) eller 3 skylddaler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.