Spann er en eldre volumenhet. Enhetsverdien kunne ligge mellom 1/3 og 1/4 laup som med dagens mål utgjør mellom fire og seks liter.

Spann ble senere brukt som masseenhet for blant annet smør, der det var lagt til grunn at egenvekten til smør er 0,95. Enhetsverdien varierte mye og avhengig av sted kunne den ligge mellom 3,9 og 15,4 kg (4,1 og 16,2 liter).

For eksempel var ett spann i Østfold:

I middelalderen var enhetsverdien av en mark beregnet til 214,32 gram, og ett spann utgjorde da omlag 6,43 kg (6,768 liter).

I Nordmøre var:

  • 1 spann = 3 bismerpund = 72 merker (cirka 15,43 kg/16,24 liter)

Her var ett spann det samme som en laup.

Enheten kunne også bli brukt som mel- og kornvekt og inngikk da i skippundsystemet. I Østfold og i deler av Vestlandet var:

  • 1 spann = 1/24 skippund = 30 merker

Etter 1604 var én mark = 257,18 gram og ett spann tilsvarte derfor omlag 7,72 kg. I andre deler av landet var enhetsverdien lavere.

Et spann betegnet også jordskyld lik verdien av et laup smør, tre øre, 72 merker (marklag) eller 3 skylddaler.

Spann ble også brukt som volumenhet i Sverige, med en enhetsverdi som varierte mye over tid. Etter 1665 ble ett spann fastsatt til:

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.