vernepleier

Vernepleier, en person som har autorisasjon som vernepleier. Tittelen er lovbeskyttet. Autorisasjon gis etter fullført treårig bachelorutdanning innen vernepleie.

Utdanningen er 3-årig helse- og sosialarbeiderutdanning rettet mot tjenesteyting til personer med funksjonsnedsettelser. En nasjonal rammeplan fra 2005 fra daværende Utdannings- og Forskningsdepartementet setter rammer og standard for utdanningen

Forløperne for vernepleierutdanningen var 1- og 2-årige kurs i begynnelsen av 1950-årene som hadde som formål å utdanne kvalifisert personell i omsorgen for utviklingshemmende i institusjonene. Den treårige utdanningen startet i 1961 og ble formalisert i 1963 gjennom grunnregler gitt av daværende Sosialdepartementet.

Fra slutten av 1960-tallet har det skjedd store endringer både i forståelse av funksjonshemming, funksjonshemmedes plass i samfunnet og organisering av tjenester. Institusjonene er avviklet og personer med utviklingshemming lever og bor i egne hjem.

De fleste vernepleiere arbeider fortsatt i tjenester rettet mot utviklingshemmede selv om utdanningen nå retter seg mot arbeid med mennesker med ulike funksjonsnedsettelser. Vernepleiere er ansatt i store deler av helse-, omsorgs- og sosialtjenesten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg