Vernepleier, en person som har autorisasjon som vernepleier. Tittelen er lovbeskyttet. Autorisasjon gis etter fullført treårig bachelorutdanning innen vernepleie.

Utdanningen er 3-årig helse- og sosialarbeiderutdanning rettet mot tjenesteyting til personer med funksjonsnedsettelser. En nasjonal rammeplan fra 2005 fra daværende Utdannings- og Forskningsdepartementet setter rammer og standard for utdanningen

Forløperne for vernepleierutdanningen var 1- og 2-årige kurs i begynnelsen av 1950-årene som hadde som formål å utdanne kvalifisert personell i omsorgen for utviklingshemmende i institusjonene. Den treårige utdanningen startet i 1961 og ble formalisert i 1963 gjennom grunnregler gitt av daværende Sosialdepartementet.

Fra slutten av 1960-tallet har det skjedd store endringer både i forståelse av funksjonshemming, funksjonshemmedes plass i samfunnet og organisering av tjenester. Institusjonene er avviklet og personer med utviklingshemming lever og bor i egne hjem.

De fleste vernepleiere arbeider fortsatt i tjenester rettet mot utviklingshemmede selv om utdanningen nå retter seg mot arbeid med mennesker med ulike funksjonsnedsettelser. Vernepleiere er ansatt i store deler av helse-, omsorgs- og sosialtjenesten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.