personlig kommunikator

Personlig kommunikator, mest kjent som «PDA», liten datamaskin med trådløs kommunikasjon, ofte uten tastatur; noen ganger kalt «lommedatamaskin» eller «palm». PDA-en var en sentral forløper for smarttelefon og nettbrett.

Faktaboks

Uttale
persˈonlig kommunikˈator
Etymologi
engelsk personal digital assistantPDA
Også kjent som

lomme-PC, håndholdt PC

De første PDA-ene ble lansert på starten av 1980-tallet, men det var først på 1990-tallet at dette ble en utbredt teknologi. Noen sentrale PDA-modeller var Apples Newton (1993), Palm Computings Pilot (1996) og Compaqs iPaq (2000). I 1996 var Nokia først ute med å kombinere PDA og mobiltelefon.

Disse modellene ble gjerne styrt med spesialpenn på skjermen, enten ved klikking på bestemte felter eller ved håndskrift. De inneholdt typisk kontaktdatabase, kalender- og avtalebok, og programvare for å lese og redigere dokumenter. Data kunne synkroniseres med brukerens PC eller med sentrale tjenester i bedriften.

Noen år ut på 2000-tallet krympet PDA-markedet kraftig til fordel for mobiltelefoner med PDA-funksjonalitet (smarttelefoner), men PDA-er brukes fortsatt til enkelte spesialiserte oppgaver.

Kommentarer (1)

skrev Lars Mæhlum

Jeg har ikke sett denne oversettelsen av PDA før. Skole-Linux sin dataordliste http://i18n.skolelinux.no/nb/Fellesordl.eng-no.html#Poversetter palmtop med 'lomme-PC' eller 'håndholdt PC'.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg