Personlig kommunikator, mest kjent som «PDA», liten datamaskin med trådløs kommunikasjon, ofte uten tastatur; noen ganger kalt «lommedatamaskin» eller «palm». PDA-en var en sentral forløper for smarttelefon og nettbrett

De første PDA-ene ble lansert på starten av 1980-tallet, men det var først på 1990-tallet at dette ble en utbredt teknologi. Noen sentrale PDA-modeller var Apples Newton (1993), Palm Computings Pilot (1996) og Compaqs iPaq (2000). I 1996 var Nokia først ute med å kombinere PDA og mobiltelefon.

Disse modellene ble gjerne styrt med spesialpenn på skjermen, enten ved klikking på bestemte felter eller ved håndskrift. De inneholdt typisk kontaktdatabase, kalender- og avtalebok, og programvare for å lese og redigere dokumenter. Data kunne synkroniseres med brukerens PC eller med sentrale tjenester i bedriften.

Noen år ut på 2000-tallet krympet PDA-markedet kraftig til fordel for mobiltelefoner med PDA-funksjonalitet (smarttelefoner), men PDA-er brukes fortsatt til enkelte spesialiserte oppgaver. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

7. oktober 2009 skrev Lars Mæhlum

Jeg har ikke sett denne oversettelsen av PDA før. Skole-Linux sin dataordliste http://i18n.skolelinux.no/nb/Fellesordl.eng-no.html#Poversetter palmtop med 'lomme-PC' eller 'håndholdt PC'.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.