sleggekast

Sleggekast. Sleggen og det inngjerdede kastområdet.

Av /Store norske leksikon ※.
Beatrice Nedberge Llano holder den norske rekorden med 71,43 meter, satt i 2019. Hun forbedret dermed Mona Holms norske rekorde fra 2011 med nøyaktig en meter.
Beatrice Nedberge Llano
Av /NTB Scanpix.
Eivind Henriksen holder den norske rekorden med 78,25 meter, satt i juni 2019.
/NTB Scanpix.

Sleggekast. Sverre Strandli, Norges fremste sleggekaster gjennom tidene, fotografert på Bislett i 1950-årene.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sleggekast, slegge er en øvelse i friidrett, lengdekast med en metallkule festet til et håndtak gjennom en tynn stålstreng.

Utstyr og bane

Sleggekulen er laget av massivt jern, messing eller et annet like hardt metall, eller den har et skall av slikt metall og er fylt med bly el.l. Stålstrengen er festet til kulen ved hjelp av en dreietapp og til håndtaket ved en løkke. Det er tillatt å bruke hansker. I seniorklassen er total sleggevekt 7,26 kg for menn og 4 kg for kvinner, med kulediameter henholdsvis 11–13 cm og 9,5–11 cm og total sleggelengde ca. 1,2 m. Barn og ungdom benytter mindre og lettere slegger, ned til 2 kg.

Kastet skjer fra en nedsenket sirkelflate (ring) med diameter 2,135 m og ut i en kastesektor på 34,92°. Flaten er belagt med asfalt, betong el.l. og begrenset av et ca. 2 cm høyt jernbånd i plan med banen rundt. Ringen er omgitt av et beskyttelsesbur av netting med åpning mot kastsektoren.

Teknikk og regler

Utøveren starter bakerst i ringen og roterer tre eller fire ganger fremover i ringen før utkast. Kastet blir underkjent (dødt kast) hvis man trår på kanten av eller utenfor ringen under kastet, sleggen lander utenfor kastsektoren, eller man ikke forlater ringen fra bakre halvpart etter kastet. Kastlengden måles fra nærmeste nedslagspunkt til innsiden av ringens jernbånd og avrundes ned til nærmeste cm. I større konkurranser har alle deltakere tre kast, deretter kaster de åtte beste ytterligere tre ganger. Av sikkerhetshensyn foregår ofte sleggekonkurransen før de andre øvelsene i et friidrettsstevne starter.

Historikk

Sleggekast stammer fra De britiske øyer, hvor spesielt Irland har gamle tradisjoner i å kaste arbeidsslegger med treskaft lengst mulig. Moderne sleggekast utviklet seg særlig i Skottland, fra 1860-årene med kuleform på sleggehodet. Man kastet opprinnelig med tilløp og fri sats, og bl.a. for å forhindre de mange ulykkene som oppstod, ble utkast fra en ring innført. I 1887 ble det stive trehåndtaket erstattet av en stålstreng og nåværende sleggevekt fastlagt. OL-øvelse (for menn) fra 1900, også øvelse i EM og VM utendørs. For kvinner noteres offisielle verdensrekorder fra 1995, og sleggekast er kvinneøvelse i EM fra 1998, i VM fra 1999 og i OL fra 2000.

I Norge er NM i sleggekast arrangert fra 1914 (kvinner 1996). Vår fremste sleggekaster har vært Sverre Strandli med EM-gull i 1950, EM-sølv i 1954, to verdensrekorder og 11 NM.

Rekorder

Verdensrekorder:

  • Menn: 86,74 meter, Jurij Sedykh, Sovjetunionen (1986)
  • Kvinner: 79,42 meter, Betty Heidler, Tyskland (2011)

Norske rekorder:

  • Menn: 78,25 meter, Eivind Henriksen (2019)
  • Kvinner: 71,43 meter, Beatrice Nedberge Llano (2019)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg