Eivind Henriksen

Faktaboks

Eivind Henriksen
Født
14. september 1990, Oslo
Eivind Henriksen holder den norske rekorden i sleggekast.
/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Eivind Henriksen er en norsk friidrettsutøver som konkurrerer i sleggekast. Han tok OL-sølv i Tokyo i 2021, den første norske OL-medaljen i sleggekast noen sinne.

Henriksen overtok den norske rekorden i øvelsen i 2011. Siden har han forbedret den med flere meter, til 81,58 meter i OL-finalen.

Henriksen er norsk mester i sleggekast tolv år på rad fra 2010 til 2021. Han representerer Idrettsklubben Tjalve.

Norsk rekordholder

Som 17-åring satte Henriksen i 2007 norsk juniorrekord. Han kom på 4. plass i junior-EM i 2009. Han satte sin første norske seniorrekord i 2011, med et sleggekast på 74,59 meter. Siden har han forbedret den flere ganger.

Karriereutvikling

Henriksen debuterte i OL i London i 2012 hvor han endte på 13. plass. Mange år med skader gjorde at han mistet OL i Rio de Janeiro i 2016. Like før EM i 2018 døde teknikktreneren hans, Einar Brynemo, brått. Henriksen gikk da over til å trene seg selv og kom på 5. plass i europamesterskapet. Han satte også ny norsk rekord i stevnet. I 2019 forbedret han den norske rekorden ytterligere under et stevne i Fränkisch-Crumbach i Hessen. Dermed kvalifiserte han seg for VM i Doha, der han kom på 6. plass.

OL-sølv

Den 4. august 2021 tok Eivind Henriksen sølv under OL i Tokyo. I kvalifiseringen endte han på 3. plass med norsk rekordkast på 78,79 meter. I finalen forbedret han denne rekorden ytterligere tre ganger, til 81,58. I løpet av finalen kastet han sine til da fem lengste kast i karrieren. Med bestekastet ble han kun overgått av vinneren, polske Wojciech Nowicki. Dette var Norges første OL-medalje i sleggekast, og den første OL-finalen på en norsk sleggekaster siden Sverre Strandli i 1960.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut Are Tvedt

mangler faktaboks med fødselsdato og fødested

skrev Jørn Sundby

Takk for kommentar. Har lagt til faktaboks.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg