skjæregjøk

Voksen skjæregjøk, Viseus, Alentejo, Portugal

Skjæregjøken er en fugle-art i underfamilien parasittiske gjøker, som tilhører gjøkfamilien. Den hekker i Sør-Europa, Midtøsten og Afrika. Alle bestandene overvintrer i Afrika. Arten er observert fire ganger i Norge til og med 2018.

Faktaboks

Også kjent som

Clamator glandarius

Engelsk: Great spotted cuckoo

Beskrivelse

Skjæregjøken veier cirka 124 g. Kroppslengden er cirka 35-39 cm. Undersiden er hvit, ryggsiden er mørk brun med hvite streker og flekker, hodet er gråsvart med en liten fjærtopp, og strupen er gulaktig. Stjerten er relativt lang og er brunsvart med litt hvitt i enden. Nebbet er svart og svakt buet.

Levevis

Skjæregjøk, ungfugl
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Føden består i hovedsak av insekter, særlig sommerfugllarver, men også gresshopper og termitter. Menyen inkluderer også små krypdyr.

Skjæregjøken er en reirparasitt. Det vil si at den ikke bygger eget reir slik andre fugler gjør. I stedet legger hunnen eggene sine i reirene til andre fugler, og lar disse ruge ut egget og fostre opp gjøkungen. I Europa er det i all hovedsak forskjellige kråkefugler som blir benyttet som verter. I Spania blir, som navnet tilsier, de fleste skjæregjøkegg lagt i reirene til skjære, men også kråke blir benyttet. I motsetning til vår gjøk skyver ikke skjæregjøkungen ut vertsegg eller -unger, men vokser opp sammen med vertsungene.

Funn i Norge

Nr. Antall Kjønn Dato Sted
1 1 Ukjent 31.08.1974 Gaulosen, Melhus, Trøndelag
2 1 Ukjent 02.08.1978 Makkevika, Giske, Møre og Romsdal
3 1 Ukjent 19.09.1992 Borshavn, Farsund, Vest-Agder
4 1 Ukjent 25.04.1993 Austrheim, Utsira, Rogaland

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg