sabinemåke

Voksen sabinemåke er lett kjennelig på sitt grå hode og mørke nebb med gul spiss. Her fotografert i hekkeperioden i Alaska, USA.

Sabinemåke
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Sabinemåke er en fugleart i måkefamilien. I sommerdrakt er sabinemåken lett å kjenne igjen da den har gråsvart hette på hodet med en svart nedre kant, mørkt nebb med gul spiss og rød øyering. I Norge hekker sabinemåken kun på Svalbard.

Faktaboks

Uttale
sabˈinemåke
Også kjent som
Xema sabini, Larus sabini Sabine's gull

Beskrivelse

Voksen sabinemåke har et markert svart felt ute på vingene, grå rygg og et hvitt rektangulærfelt bak på vingene, som til sammen danner et karakteristisk utseende på en flygende fugl. Ungfugler har et liknende mønster på oversiden, men er brune istedenfor grå på ryggen. Bildet er tatt i Alaska, USA.

Sabinemåke
Av /Shutterstock.
Ung sabinemåke i sin første høst har lys brun overside, inkludert nakke og hode. Bildet er tatt ved Los Angeles, California, USA i oktober 2016.
Ung sabinemåke
Av /Shutterstock.

Sabinemåken kan minne noe om en hettemåke da den har omtrent like stort vingespenn, men er betydelig slankere og lettere og har et stort, svart felt på vingespissene, samt grå ben. Halen er svakt kløftet, og ungfugler har som regel mørke fjær i nakken og et brunt felt på vingene. Norske hettemåker veier normalt mellom 230 og 325 gram, mens sabinemåkene veier mellom 150 og 210 gram.

Utbredelse og vandringer

Sabinemåken hekker i arktiske deler av Nord-Amerika, Russland, på Grønland samt Svalbard. På Svalbard er det bare kjent hekking av enkeltpar, utenom noen få par som hekker sammen på den lille øya Moffen, men arten er ellers kjent for også å hekke i kolonier. Sabinemåken påtreffes regelmessig, men fåtallig, langs Norskekysten, og først og fremst i forbindelse med høsttrekket i september–oktober. Med sitt pelagiske levesett opptrer arten inne ved kysten først og fremst i forbindelse med stormer.

Overvintringsområdet til sabinemåken er i Benguelastrømmen utenfor sørlige deler av Afrika, samt i Perustrømmen vest av Sør-Amerika. Trekkforholdene har blitt studert ved hjelp av lysloggere, og europeiske hekkefugler overvintrer primært i Benguelastrømmen, mens nordamerikanske flyr normalt til Perustrømmen. Overraskende nok har det vist seg at to fugler som hekket i par i en kanadisk koloni overvintret i forskjellige områder, den ene trakk til Perustrømmen mens den andre fløy til Benguelastrømmen. Begge trekkrutene ble estimert til omtrent 14 000 kilometer.

Navn

Det norske og engelske navnet er etter den britiske fysiker og oppdagelsesreisende Edward Sabine (1788–1883). På svensk heter sabinemåken tärnmås, og det er et navn som beskriver økologien til fuglen godt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg