Perustrømmen

Perustrømmen er en havstrøm i Stillehavet som følger vestkysten av Sør-Amerika nordover. Strømmen bidrar til storstilt havsirkulasjon i Stillehavet og er en av fire havstrømmer som utgjør den ytterste grensen av Sørlige stillehavsgyre.

Faktaboks

uttale:
perˈustrømmen
også kjent som:
tidl. Humboldtstrømmen

Perustrømmen består av kalde og lite saltholdige vannmasser fra Sørishavet. De lave temperaturene har en avkjølende effekt langs kysten av Sør-Amerika så langt nord som til Galápagosøyene.

Overflatevannet i Perustrømmen blir varmet opp på vei nordover mot ekvator, men blir drevet vestover fra kysten av Vestavindsbeltet. Dette medfører oppstrømming av kaldt og næringsrikt vann fra dypet som bidrar til økt biologisk aktivitet langs kysten. Fiskerier langs vestkysten av Sør-Amerika og diverse predatorer har lenge vært avhengig av disse forholdene.

La Niña og El Niño er unntakstilstander som påvirker vannmassene og sirkulasjonen i Perustrømmen. La Niña-episoder forsterker sirkulasjonen og minker global temperatur. Under en El Niño-episode bryter sirkulasjonen sammen og det kjølige og næringsrike vannet blir erstattet av varmt og næringsfattig vann fra øst. Dette øker global temperatur og har lokale konsekvenser for fiskerier og predatorer nær kysten av Sør-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg