Perustrømmen er en havstrøm i Stillehavet som følger vestkysten av Sør-Amerika nordover. Strømmen bidrar til storstilt havsirkulasjon i Stillehavet og er en av fire havstrømmer som utgjør den ytterste grensen av Sørlige stillehavsgyre.

Faktaboks

Uttale
perˈustrømmen
Også kjent som
tidl. Humboldtstrømmen

Perustrømmen består av kalde og lite saltholdige vannmasser fra Sørishavet. De lave temperaturene har en avkjølende effekt langs kysten av Sør-Amerika så langt nord som til Galápagosøyene.

Overflatevannet i Perustrømmen blir varmet opp på vei nordover mot ekvator, men blir drevet vestover fra kysten av Ekman-transporten knyttet til passaten som blåser fra sørøst i dette området. Dette medfører oppstrømming av kaldt og næringsrikt vann fra dypet som bidrar til høy biologisk aktivitet langs kysten. Fiskerier langs vestkysten av Sør-Amerika og diverse predatorer har lenge vært avhengig av disse forholdene.

På grunn av oppstrømmingen kan temperaturen i overflatevannet utenfor kysten til Peru være så lav som 16 °C, som er uvanlig lavt for tropiske farvann. Dette fører blant annet til at det meget sjelden opptrer tropiske orkaner der.

La Niña og El Niño er unntakstilstander som påvirker vannmassene og sirkulasjonen i Perustrømmen. La Niña-episoder forsterker sirkulasjonen og minker global temperatur. Under en El Niño-episode bryter sirkulasjonen sammen og det kjølige og næringsrike vannet blir erstattet av varmt og næringsfattig vann fra vest. Dette øker global temperatur og har lokale konsekvenser for fiskerier og predatorer nær kysten av Sør-Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg