Benguelastrømmen

Artikkelstart

Benguelastrømmen er en havstrøm i Atlanterhavet som følger vestkysten av det sørlige Afrika nordover. Strømmen er én av fire havstrømmer som utgjør Den søratlantiske gyre og bidrar til å transportere kaldt vann mot ekvator.

Faktaboks

Uttale
benguˈelastrømmen

Strømmen består av kalde og lite saltholdige vannmasser fra Sørishavet. Det kalde vannet i overflaten av Benguelastrømmen blir varmet opp på vei nordover, men blir drevet vestover fra kysten av corioliskraften (se også coriolisakselerasjonen og Ekman-transport). Dette driver oppstrømming av kaldt, lite saltholdig og næringsrikt vann fra dypet som legger til rette for økt biologisk aktivitet langs vestkysten av kontinentet.

Som konsekvens av oppstrømmingen er vannet i Benguelastrømmen omtrent 8 °C kaldere enn normalt for breddegraden. I likhet med hvordan El Niño-episoder forstyrrer oppstrømming i Stillehavet utenfor Sør-Amerika, blir også oppstrømmingen i Benguelastrømmen forstyrret av episoder med Benguela Niño. Selv om slike episoder er svakere og sjeldnere enn El Niño-episoder i Stillehavet, kan de øke lufttemperaturen ved kysten med 2 til 4 °C og ha konsekvenser for dyr og fiskerier ved kysten.

Benguelastrømmen oppstår utenfor Kapp det gode håp som en nordgående gren av Sørishavsstrømmen. Herfra strømmer den nordover langs kysten av Sør-Afrika og Namibia før den deler seg mellom 24° og 30° sørlig breddegrad. Den største grenen snur nordvestover som Den sørlige ekvatorialstrøm mens den mindre grenen fortsetter nordover langs kysten. Ved omtrent 16° sørlig breddegrad møter den mindre grenen på den varme, sørgående Angolastrømmen, her dannes det en front mellom det kalde næringsrike vannet fra Benguelastrømmen i sør og det varme næringsfattige vannet fra Angolastrømmen i nord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg