Benguelastrømmen er en havstrøm i Atlanterhavet som følger vestkysten av det sørlige Afrika nordover. Strømmen er én av fire havstrømmer som utgjør Den søratlantiske gyre og bidrar til å transportere kaldt vann mot ekvator.

Faktaboks

Uttale
benguˈelastrømmen

Strømmen består av kalde og lite saltholdige vannmasser fra Sørishavet. Det kalde vannet i overflaten av Benguelastrømmen blir varmet opp på vei nordover, men blir drevet vestover fra kysten av corioliskraften (se også coriolisakselerasjonen og Ekman-transport). Dette driver oppstrømming av kaldt, lite saltholdig og næringsrikt vann fra dypet som legger til rette for økt biologisk aktivitet langs vestkysten av kontinentet.

Som konsekvens av oppstrømmingen er vannet i Benguelastrømmen omtrent 8 °C kaldere enn normalt for breddegraden. I likhet med hvordan El Niño-episoder forstyrrer oppstrømming i Stillehavet utenfor Sør-Amerika, blir også oppstrømmingen i Benguelastrømmen forstyrret av episoder med Benguela Niño. Selv om slike episoder er svakere og sjeldnere enn El Niño-episoder i Stillehavet, kan de øke lufttemperaturen ved kysten med 2 til 4 °C og ha konsekvenser for dyr og fiskerier ved kysten.

Benguelastrømmen oppstår utenfor Kapp det gode håp som en nordgående gren av Sørishavsstrømmen. Herfra strømmer den nordover langs kysten av Sør-Afrika og Namibia før den deler seg mellom 24° og 30° sørlig breddegrad. Den største grenen snur nordvestover som Den sørlige ekvatorialstrøm mens den mindre grenen fortsetter nordover langs kysten. Ved omtrent 16° sørlig breddegrad møter den mindre grenen på den varme, sørgående Angolastrømmen, her dannes det en front mellom det kalde næringsrike vannet fra Benguelastrømmen i sør og det varme næringsfattige vannet fra Angolastrømmen i nord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg