Pelargonium graveolens
Rosengeranium, San Francisco botaniske hage.
Pelargonium graveolens
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Rosengeranium er en flerårig urt i storkenebbfamilien som kan bli opptil én meter høy. Den har dypt innskårne, håndflikete, lett dunete blad. Blomstene vokser i små klaser og varierer i farge fra hvit og rosa til dyp rød. Rosengeranium hører til pelargoniumslekta som er nært i slekt med storkenebbslekta, Geranium, og på norsk kalles de ofte geranium.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Pelargonium graveolens

Anvendelse

Rosengeranium brukes først og fremst til å smaksette desserter som puddinger, fruktsalater, kaker og syltetøy, men er også av og til å finne i krydderblandinger. Blomster og blader kan brukes til te og i kryddersmør. Olje fra planten brukes til smaksetting av matvarer, leskedrikker og brennevin. I tillegg anvendes oljen innen aromaterapi og i parfymeindustrien. Geraniumolje kan erstatte rosenolje, som er langt dyrere. Geraniumolje framstilles ved destillasjon av bladene.

Historie

Rosengeranium kommer opprinnelig fra Sør-Afrika, men i dag er de største produsentene av geraniumolje Kina, Egypt og Réunion. Innen folkemedisinen har oljen først og fremst blitt brukt mot hudplager som eksem, kviser, sår, insektstikk og brannskader. Oljen skal også virke urindrivende og være gunstig ved magekatarr og diaré.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rosengeranium
Pelargonium graveolens

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg