Avstivingssystemet i en toroms båt

Et rom er området mellom to band i en tradisjonsbåt. Her er avstivingssystemet i en nordlandsbåt illustrert, og består av esing, renger, band, beter, kjøl, lot og stevner.

Avstivingssystemet i en toroms båt
Av .

Et rom i en tradisjonsbåt er avstanden mellom banda (spanta) i båten der hvor en mann kan sitte og ro. Rommet, eller avstanden mellom banda, må være så lang at den som ror kan sitte på ei tofte og ta spenntak med beina i bandet bakenfor, noe som er helt avgjørende for effekten. Hvis man ikke spenner fra med beina, kalles det ikke å ro, men å «kakse». Ordet kakse brukes også som skjellsord.

Størrelse

Et rom i en tradisjonsbåt er vanligvis 32 dansk-norske tommer, eller 1 ⅓ alen. På Vestlandet fra Nordmøre og sørover brukes båtalna som måleenhet. Den er 55,3 centimeter lang, og et rom målt med båtalna er 1 ½ alen.

Forbindelsen til tønna og tønnelengda er slik at fiskevaretønna i Vest- og Nord-Norge ikke måtte være lengre enn at den kunne legges i et rom i en båt. Den ble da 28 dansk-norske tommer, litt kortere enn rommet, slik at den kunne stables der.

Halvrom og helrom

Halvfjerderømming
Halvfjerderømmingen er en mellomstor nordlandsbåt. Navnet har den fått fordi den har tre og et halvt rom, og altså bare mangler et halvt rom på det fjerde.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Det er særlig nordlandsbåtene og åfjordbåtene som har flere båtstørrelser hvor det er rom som er kortere enn de rommene man kan ro i, kalt halvrom. Halvrommene kan variere i lengde mellom 12 og 20 tommer. Det gjelder hundromsfæringer, båter med to hele og ett halvrom, halvfjerderømminger som har tre hele og ett halvt rom, og halvfemterømminger som har fire hele og ett halvt rom. Halvrommet i tre og et halvt roms-båten kalles av og til for kobbrom, som forteller at båten ble brukt på kobbefangst. Sør for Sognefjorden var det ikke vanlig med halvromsbåter.

Begrepet helrom er sjelden i bruk. Det er brukt der det var nødvendig i sammenhengen for å skille halvrom fra et rorom (helrom).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Gunnar Eldjarn

Romlengda er definert av avstanden som kroppen trenger for å kunne ta spenntak for å ro. Den er vanligvis 32 dansk/ norske tommer, men kan være noe kortere av og til. Det er bare i nordlandsbåtorådet at romma kan være kortere. Lenger sørover på vestlandskysten, er den 32 norske tommer.Så er tønnelengda definert av romlengda igjen. Tønna skal ikke være lenger enn 28 dansk/ norske tommer. Ikke omvendt som det står i artikkelen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg