Tigerens poter

Potene til en tiger. Forrest vises undersiden av en pote, med tydelige tråputer. Tigeren tilhører kattefamilien og er såkalt tågjenger.

Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

En pote er en dyrefot med pels (hår) og flere klør, som for eksempel føttene til hunder og katter.

Faktaboks

Også kjent som

labb

De fleste rovpattedyr har poter, og ordet assosieres spesielt med denne gruppen. Flere grupper av pattedyr har føtter som kan kalles poter, som gnagere og haredyr.

Hos andre grupper av pattedyr kan føttene være helt annerledes utformet, for eksempel med klover eller hover. Disse kalles ikke for poter.

Form

Bjørnefot
Bjørnen er sålegjenger, den trår i bakken med hele fotsålen, ikke bare tærne.

Formen på poter varierer en god del. Noen dyr med poter er sålegjengere, som for eksempel bjørner. Andre er tågjengere, som for eksempel hundedyr og kattedyr.

Hver klo sitter på en . Hos noen dyr med poter, som katter, kan klørne trekkes inn. Hos andre, som hunder, stikker de alltid ut.

De fleste dyr med poter har tråputer som de går på. Tråputene er myke med tykk og slitesterk hud. Det er gjerne en tråpute for hver tå, og disse kalles tåputer. I tillegg kan det være en eller flere tråputer bakover på foten.

Poter og labber

Ordet pote betyr omtrent det samme som labb, når det er snakk om dyreføtter. Det kan nok være være forskjeller på hvilke dyr det er vanligst å si har poter eller labber, men det finnes få entydige regler eller definisjoner som avklarer hva som passer for hvilke dyr.

Føttene til gris, som er et klovdyr, kalles ofte for (svine)labber, men ikke poter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg