Pigghå, bruskfiskart i håfamilien. En opptil 1,6 m lang og 9 kg tung hai med svart rygg og hvit buk. En kraftig pigg i forkant av hver av de to ryggfinnene. Pigghå er vurdert som sterkt truet, og alt fiske etter pigghå er nå forbudt i norske farvann. 

Tallrikeste haiart i Nord-Atlanteren, gjerne i stimer som kan omfatte flere tusen individer. Lever over bløtbunn nedover til 1400 m dyp, men oftest relativt grunt. Føder 4–12 unger, som ved fødselen er 20–33 cm lange. Drektighetstiden er to år. Blir opptil 24 år gammel.

Pigghå brukes som matfisk i flere europeiske land. I Norge har fisket foregått langs kysten av Midt-Norge og i nordlige Nordsjøen. Norsk fiske etter pigghå har tidligere ligget på 1000-5000 tonn pr. år; i 2009 var fangsten på 544 tonn. Som følge av lavt bestandnivå er pigghåen fredet og alt fiske etter pigghå er nå forbudt inne norske farvann.

I 2010 vurderte det internasjonale råd for havforskning ICES at bestanden av pigghå var på et historisk lavt nivå. Dette førte til at pigghå ble plassert på den norske Rødlisten som kritisk truet (CR) i 2010. Kategorien kritisk truet innebærer at man antar med mer enn 50 % sannsynlighet at arten vil dø ut innen tre generasjoner.  

I 2015 er situasjonen vurdert å være noe bedre, ved at en økning i total biomasse og rekruttering er observert. Pigghå er derfor fra 2015 flyttet fra kategorien kritisk truet til sterkt truet (EN).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. januar 2016 skrev Jack Borgen

Hei hvor mange kg blir pigghåen i vekt?

19. januar 2016 svarte Asbjørn Vøllestad

Hei. Jeg justerte akkurat teksten. Pigghå kan bli ca 9 kilo tung.

12. desember 2016 skrev Anette Aase

Hei. Til orientering er pigghåen fredet i Norge, http://www.fiskeridir.no/Yrkesfiske/Regelverk-og-reguleringer/J-meldinger/Gjeldende-J-meldinger/J-250-2013

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.