pigghå

Pigghå, Squalus acanthias.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Pigghå er en hai i håfamilien.

Faktaboks

også kjent som:
Squalus acanthias

Tidligere ble det drevet fiske etter pigghå i Norge. I dag er arten plassert på rødlisten til Artsdatabanken og er klassifisert som sterkt truet. Alt fiske etter den er derfor forbudt i norske farvann.

Beskrivelse

Lengden er inntil 1,6 meter og vekten inntil 9 kilo. Ryggen er svart og buken hvit. I forkant av hver av de to ryggfinnene sitter en kraftig pigg.

Levevis og utbredelse

Pigghå er den tallrikeste haiarten i Nord-Atlanteren, og opptrer gjerne i stimer som kan omfatte flere tusen individer. Arten lever over bløtbunn nedover til 1400 meters dyp, men oftest relativt grunt. Hunnen føder 4–12 unger, som ved fødselen er 20–33 cm lange. Drektighetstiden er to år. Pigghå blir opptil 24 år gammel.

Fiske

Pigghå brukes som matfisk i flere europeiske land. I Norge har fisket foregått langs kysten av Midt-Norge og i nordlige Nordsjøen.

Norsk fiske etter pigghå har tidligere ligget på 1000-5000 tonn pr. år; i 2009 var fangsten på 544 tonn. Som følge av lavt bestandnivå er pigghåen fredet og alt fiske etter pigghå er nå forbudt i norske farvann.

Vern

I 2010 vurderte det internasjonale råd for havforskning ICES at bestanden av pigghå var på et historisk lavt nivå. Dette førte til at pigghå ble plassert på den norske Rødlisten som kritisk truet (CR) i 2010. Kategorien kritisk truet innebærer at man antar med mer enn 50 prosent sannsynlighet at arten vil dø ut innen tre generasjoner.

I 2015 ble situasjonen vurdert å være noe bedre, ved at en økning i total biomasse og rekruttering er observert. Pigghå ble derfor i 2015 flyttet fra kategorien kritisk truet til sterkt truet (EN).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Jack Borgen

Hei hvor mange kg blir pigghåen i vekt?

svarte Asbjørn Vøllestad

Hei. Jeg justerte akkurat teksten. Pigghå kan bli ca 9 kilo tung.

skrev Anette Aase

Hei. Til orientering er pigghåen fredet i Norge, http://www.fiskeridir.no/Yrkesfiske/Regelverk-og-reguleringer/J-meldinger/Gjeldende-J-meldinger/J-250-2013

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg