Sentralfyringsanlegg er et oppvarmingssystem der varmeenergi produseres sentralt i et forbrenningsanlegg og fordeles til bruk ved hjelp av et varmebærende medium.

Faktaboks

Også kjent som

sentralvarmeanlegg

For eksempel kan leiligheter eller kontorer i en bygning få tilførsel av varmeenergi fra et felles varmeanlegg framfor at varmen produseres i hver enkelt boenhet. Flere bygninger kan også få forsyning av varme fra et felles varmeanlegg, men hvis varmen blir fordelt over et større område, blir anlegget gjerne omtalt som et fjernvarmeanlegg.

Virkemåte

Et sentralfyringsanlegg består av en varmeproduserende enhet og et opplegg for distribusjon av varme. Den varmeproduserende enheten kan være en ovn eller annen type forbrenningsanlegg som produser varme gjennom en kontrollert forbrenning av et brensel. Brenslet kan være fyringsolje, naturgass eller ulike typer av biomasse. Tidligere var kull et viktig brensel. Varme kan også produseres i en elektrokjel eller varmepumpe ved hjelp av elektrisk energi, men anlegg av denne type blir vanligvis betegnet som sentralvarmeanlegg.

Varmen som produseres tas opp av vann, damp eller luft, som distribueres gjennom kanaler eller rørledninger til de forskjellige rommene i bygningen. Bruk av varmen til oppvarming av rom gjøres ved hjelp av konveksjon i en radiator eller ved innblåsing av varmluft.

Historikk

Romerne oppfant og utviklet en tidlig versjon av sentralfyringsanlegget kalt hypocaustum. I nyere tid ble anlegg uteksperimentert i England og Tyskland fra midten av 1800-årene. Alexis de Chateauneuf installerte et anlegg i Trefoldighetskirken i Christiania, og i siste fjerdedel av 1800-årene begynte man å installere sentralvarme i privatboliger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg