Energieffektivitet er mål på hvor effektivt energi brukes til et nærmere angitt formål.

Faktaboks

Også kjent som
energieffektiv

Begrepet energieffektivitet har ikke en presis definisjon, men brukes som fellesnevner for en rekke begreper der effektivitetsmål er et viktig anliggende. En effektiv utnyttelse av energi ble aktualisert etter oljekrisen i 1973–74, og senere forsterket som følge av oppmerksomheten rundt klimaendringene (se klimadebatten).

Energieffektiviteten blir normalt angitt som et forholdstall som uttrykker en sammenheng mellom energi som innsatsfaktor og et fremstilt produkt eller tjeneste. Nedenfor gis noen eksempler på begreper der målet om høy energieffektivitet er av betydning.

  • Virkningsgrad til en maskin eller prosess: Forholdet mellom avgitt effekt og tilført effekt.
  • Mekanisk effektivitet: Mål på hvor effektivt en maskin omdanner en innkommende drivkraft til en utgående drivkraft. Eksempel: I en turbin blir energien fra en inngående fluidstrøm omdannet til rotasjonsenergi, og mekanisk effektivitet blir da forholdet mellom utgående rotasjonsenergi og den kinetiske energien i fluidstrømmen.
  • Termisk virkningsgrad: Forholdstall som angir hvor stor del av tilført varmeenergi som omdannes til mekanisk energi.
  • Energieffektivitet i transport: Forholdet mellom tilbakelagt avstand av passasjerer eller varer av en hvilken som helst art, og det samlede energiforbruket som er benyttet i det aktuelle transportsystemet.
  • Lysutbytte for en lyskilde: Forholdet mellom avgitt lysfluks og forbrukt elektrisk effekt.
  • Varmefaktor: Forholdet mellom avgitt varmeeffekt og tilført effekt til en varmepumpe.
  • Energiintensitet: Forholdet mellom brukt energi og et nærmere angitt aktivitetsmål. For eksempel kan energiintensiteten til et land uttrykkes som forholdet mellom landets samlede energiforbruk og BNP. Energiintensiteten til et produkt er forholdet mellom et mål for produktet (for eksempel vekt eller antall) og energien som har medgått for å fremstille dette produktet. Merk at i dette tilfelle vil et måltall med lav energiintensitet indikerer en høy energieffektivitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg