Patriarkat er et kirkesamfunn i de ortodokse kirker og østlig-katolske kirker tilknyttet (unert) Den katolske kirke. Patriarkatet er hovedsetet til den øverste lederen, patriarken. For eksempel leder patriarken i den russisk-ortodokse kirke sin kirke fra patriarkatet i Moskva. Der har han sitt religiøse og administrative senter. Det er her han og hans stab utøver sin kirkelige styringsrett (jurisdiksjon) over troende bosatt på kirkens avgrensende territorium.

Oldkirken var organisert i fem patriarkater: Roma, Konstantinopel, Alexandria, Antiokia og Jerusalem. I dag brukes ikke begrepet om Roma hvor Den katolske kirke, i Vatikanet, har sitt hovedsete. En rekke selvstendige østlig ortodokse, orientalsk ortodokse og østlig-katolske kirker anvender imidlertid begrepet patriarkat om egne lederes hovedkvarterer.

Enkelte kirkesamfunn har beholdt det opprinnelige stedsnavnet knyttet til sitt patriarkat selv om det fysisk for lengst har blitt flyttet til en annen by. De to ortodokse patriarkatene av Antiokia befinner seg for eksempel i Damaskus. Det koptisk-ortodokse patriarkatet av Alexandria befinner seg i dag i Kairo.

I antropologi og samfunnsvitenskap brukes patriarkat om samfunns- eller familieformer som er grunnet på familiefarens maktstilling og hvor slektskap, arv og så videre regnes på fedrenes side, eller om en mannsdominert samfunnsform.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg