Nikab

Sykepleier med nikab i Mogadishu i Somalia

Nikab
Av /African Union Mission in Somalia.

Nikab er et tøystykke som dekker både hode og ansikt, og hvor bare en smal åpning rundt øynene gjør det mulig å se ut. Nikab er en variant av den islamske skikken med tildekking av kvinner i det offentlige rom (se hijab). Nikab blir ofte forvekslet med den afghanske burka, som er et plagg som ikke bare dekker hode og ansikt, men hele kroppen.

Faktaboks

Etymologi
arabisk ‘slør’
Også kjent som

niqab

Hodeplagg
Ulike hodeplagg:
  • hijab, det vanligste muslimske hodeplagget
  • chador, en heldekkende drakt som er vanligst i Iran
  • nikab, med en smal åpning for øynene
  • burka, heldekkende drakt av afghansk opprinnelse, der også øynene er tildekket
Hodeplagg
Av .

Bruk

Skikken med ansiktsslør har utgangspunkt i Midtøsten og er omtalt i skriftlige kilder lenge før islam. Muslimene videreførte skikken med nikab. Mot slutten av 2000-tallet fikk skikken et oppsving, knyttet til økende islamisering. Fra Midtøsten har skikken spredd seg til store deler av den muslimske verden, og den er i dag også kjent i Vest-Europa og USA.

I den muslimske verden er nikab omdiskutert. Flere har forbud mot nikab på offentlige undervisningsinstitusjoner, og i Egypt er dette spørsmålet brakt for retten, uten noen endelig konklusjon. Også i Europa har nikab-bruk ført til debatt, og i Frankrike og Belgia er offentlig bruk av nikab forbudt ved lov.

Mange muslimske lærde (ulama) avviser bruk av ansiktsslør. Det er først og fremst strengt konservative muslimske miljøer eller enkelte politisk-religiøse aktivistmiljøer som krever bruk av nikab.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg