Nikab, tøystykke som dekker både hode og ansikt og hvor bare en smal åpning rundt øynene gjør det mulig å se ut. Nikab er en variant av den islamske skikken med tildekking av kvinner i det offentlige rom (se hijab). Nikab blir ofte forvekslet med den afghanske burka, som er et plagg som ikke bare dekker hode og ansikt, men hele kroppen.

Skikken med ansiktsslør har utgangspunkt i Midtøsten, og er omtalt i skriftlige kilder lenge før islam. Muslimene videreførte skikken med nikab.

Mot slutten av 2000-tallet fikk skikken et oppsving, knyttet til økende islamisering. Fra Midtøsten har skikken spredd seg til store deler av den muslimske verden, og den er i dag også kjent i Vest-Europa og USA.

I den muslimske verden er nikab omdiskutert, flere har forbud mot nikab på offentlige undervisningsinstitusjoner; i Egypt er dette spørsmålet brakt for retten, uten noen endelig konklusjon. Også i Europa har nikab-bruk ført til debatt, og i Frankrike og Belgia er offentlig bruk av nikab forbudt ved lov.

Mange muslimske lærde (ulama) avviser bruk av ansiktsslør. Det er først og fremst strengt konservative muslimske miljøer eller enkelte politisk-religiøse aktivist-miljøer som krever bruk av nikab.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.