chador

Tidligere minister og parlamentsmedlem i Iran, Marzieh Vahid-Dastjerdi, i chador.

Marzieh Vahid-Dastjerdi
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Iranske kvinner, kledt i chador, avgir stemme ved parlamentsvalget 2004. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Chador er en tradisjonell, heldekkende kvinnedrakt i Iran og persiskpåvirkede kulturområder i Midtøsten. Består av et halvmåneformet stykke stoff som svøpes rundt hode og kropp. Chador blir brukt over andre klær, og dekker alt unntatt ansikt, hender og føtter. Omfang og lengde tilpasses den enkelte.

Faktaboks

Uttale
tʃˈador
Etymologi
persisk ‘telt’

Chadoren har ingen bånd, knapper eller hekter som holder den på plass, og når den bæres på tradisjonelt vis er hele ansiktsovalen synlig (i likhet med hijab, men til forskjell fra både fra burka og nikab).

Ulike hodeplagg: Hijab, det vanligste muslimske hodeplagget; chador, en heldekkende drakt som er vanligst i Iran; nikab, med en smal åpning for øynene; den heldekkende drakten burka av afghansk opprinnelse, der også øynene er tildekket.
Hodeplagg
Av .

Bruk

Etter den islamske revolusjonen i 1979, ble chadoren den ene av to tillatte kvinnedrakter i Iran. Den andre er den transnasjonalt utbredte «islamske drakten», altså en lang, løstsittende kjole og hodetørkle som dekker håret (hijab). I Iran gjelder påbudet om hijab for alle kvinner, uansett religiøs tilhørighet.

Sort chador brukes vanligvis utendørs; den lyse, mønstrede chadoren brukes ofte innendørs; det er også vanlig med en lys «bønne-chador», som bæres under bønn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg