clutch

Clutch med wireoverføring. Clutch finnes også med hydraulisk overføring

Clutch, prinsippskisse
Av /Shutterstock.
Fra venstre: svinghjul, trykkplate, lamell og utløselager. Lamellplaten sitter montert mellom svinghjulet og trykkplaten.
Komplett clutch
Av /Shutterstock.
Pedalene i en bil med manuell girkasse. Clutch-pedalen er til venstre og betjenes med venstre fot. Elektriske biler og biler med automatisk girkasse har bare to pedaler (gass og brems), siden disse ikke trenger clutch.
Pedaler i bil
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Clutch er en friksjonskobling som danner forbindelse mellom motor og girkasse i biler manuell girkasse. Clutchen brukes ved skifte av gir. Den brukes også til å koble drivverket fra motoren når bilen står i gir med motoren i gang (for eksempel mens føreren venter på grønt lys i et lyskryss).

Faktaboks

Uttale

kløtsj

Etymologi
engelsk clutch 'klo, grep'
Også kjent som

kløtsj, koplingspedal

Clutchen består av motorens svinghjul, en friksjonsplate (lamellplate) som står i forbindelse med girkassen, en trykkplate som påvirkes av en membranfjær og et utløserlager (trustlager).

Clutchen kobles til ved at membranfjæren presser friksjonsplaten fast mellom trykkplaten og svinghjulet. Når man trykker på clutchpedalen, vil en wire eller hydraulisk overføringsmekanisme presse trustlageret mot trykkplaten som får fjærene i trykkplaten til å miste presse mot lamellplaten. Lamellplaten blir frikoblet forbindelsen mellom motoren og girkassen. Dette skjer fordi presset mot friksjonsmaterialet på lamellplaten forsvinner og kraftoverføringen mellom motor og gir opphører.

Trykkplaten er festet på motorens svinghjul, mens lamellplaten er festet til girkassens inngående aksel.

Clutchen kan også styres elektronisk ved hjelp av en styreenhet og servoassistanse. Dette er mye brukt på manuelle girkasser der girkassen er elektronisk styrt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg