Scootere regnes som mopeder hvis kravene til slagvolum og maksimal hastighet er oppfylt. En Vespa Gran Turismo. Dagens modeller har en design som ligger nær opptil de klassiske fra 1950- og 1960-årene.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Moped er et motorkjøretøy med to, tre eller fire hjul, en motor med inntil 50 kubikkcentimeter slagvolum, en maksimal konstruert hastighet på 45 kilometer i timen, og et eller to seter.

Faktaboks

Uttale
mopˈed
Etymologi

etter motor og pedal

Førere av moped må ha fylt 16 år. Hvis føreren i tillegg er under 20 år og ikke har førerkort for motorsykkel, bil eller traktor, må han gjennomgå obligatorisk opplæring. Det er påbudt å bruke hjelm. Egenvekten må ikke overstige 150 kilogram, ved elektriske mopeder regnes batteriene ikke med i egenvekten. Hvis egenvekten overstiger 150 kilogram, utenom vekt av batterier ved elektrisk drift, er aldersgrensen 18 år. Førere som er født før 1985 kan få førerkort for moped opptil 150 kilogram egenvekt uten opplæring.

ATV'er, mopedbiler og scootere regnes som mopeder hvis kravene til slagvolum og maksimal hastighet er oppfylt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg