Stinius Viking Ødegård. Av /franfmphoto. Begrenset gjenbruk

motorsykkelsport

Artikkelstart

Motorsykkelsport er konkurransekjøring med motorsykkel, delt i flere grener.

Motocross er hastighetsløp i kupert og svinget terrengløype med mange hopp. Enduro er utholdenhetskonkurranser i terrenget. Roadracing er hastighetsløp på lukkede asfaltbaner. Dragracing er akselerasjonskonkurranser på asfalt. Rundbaneløp er først og fremst speedway og langbaneløp på jord- og grusbane, dessuten isbaneløp og gressbaneløp. Trial er ferdighetsprøver i vanskelig terreng. Motorsykkelsport omfatter også konkurranser med snøscooter i form av cross, langdistanseløp og dragracing.

Historikk

De første konkurranser med motorsykler ble arrangert i Frankrike i 1890-årene, ofte med trehjuls motorsykler og i begynnelsen sammen med biler. Etter hvert oppstod ulike konkurransegrener, og motorsyklene ble inndelt i klasser etter sylindervolum og vekt. I Norge ble de første hastighetsløpene arrangert i 1914, og i de første årene var bakkeløp, isbaneløp og pålitelighets- og orienteringsløp mest populært.

Motorsykkelsporten ble organisert i Norsk Motor Klubb, stiftet i 1916 (som Norsk Motorcycle-Klub), og ble i 1977 tilsluttet Norges Idrettsforbund (NIF) gjennom Norges Motorsykkelforbund. I 2002 ble Norges Motorsykkelforbund, Norges Båtsportforbund og Norges Snøscooterforbund sammensluttet til Norges Motorsportforbund (NMF). NMF utsteder lisens til utøverne.

Den internasjonale organisasjonen er Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM). Organisasjonen ble stiftet i 1904 som Fédération Internationale des Clubs Motocyclistes. Nåværende navn er fra 1998. Hovedkvarter ligger i Mies, Sveits.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg