Sykkelgir
Av /Shutterstock.
Registerrem
Tannrem brukt som registerrem i en dieselmotor.
Av /istockphoto.

Gir en en konstruksjon der dreiemoment tilpasses og overføres fra en aksel til en annen. Overføringen skjer ved roterende transmisjoner som reimer, kjedeanordninger, friksjonshjul eller tannhjul i forskjellige størrelser som gir forandring i omdreiningstall og drivkraft.

Gir brukes blant annet i biler og mange typer sykler (sykkelgir).

Gir

Skjematisk framstilling av en manuell girkasse på en bil: 1) Ved å endre girspakens posisjon skyver man balladørakslene frem eller tilbake, og flytter dermed synkronenhetene på utgående aksel. – 2) En synkronenhets kobling til et gir. Utgående aksels omdreiningstall bestemmes av hvilket gir som er koblet sammen med en av synkronenhetene. – 3) Girkassen sett fra siden med markering av hvordan utvekslingen endres ved skifte av gir. Roterende deler er røde, deler som ikke er i bevegelse er grå. Sterkt rødt markerer de delene som bestemmer den utgående aksels omdreiningstall. – I fristillingen roterer inngående aksel og de fleste tannhjulene, men ingen er koblet til synkronenheter og festet til utgående aksel. – I 1. gir der utvekslingen er stor, overføres kraften fra et lite til et stort tannhjul, og utgående aksels omdreiningstall er relativt lite. I 3. gir er utvekslingen mindre, kraften overføres fra et større til et mindre tannhjul. Utgående aksels omdreiningstall er større. Fra 1. til 3. gir minsker altså utvekslingen, mens omdreiningstallet på utgående aksel økes. I 4. gir overføres kraften direkte fra inngående til utgående aksel og omdreiningstallet på utgående aksel økes. I 4. gir overføres kraften direkte fra inngående til utgående aksel og omdreiningstallet på utgående aksel er ytterligere økt. Disse girskiftningene gjør at motorens omløpstall kan holdes i det området hvor motoren har best ytelse. I revers engasjeres tannhjulet på reversakselen som så driver utgående aksel i motsatt retning.

Gir
Av /Store norske leksikon ※.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg