gir

Bildet viser en sjutrinns automatgirkasse fra Zahnradfabrik Friedrichshaven, der de aktive girtrinnene er skiveformede planetgir satt sammen i rekke. En slik girkasse gir svært rask og presis giring og gir følelsen av nærmest trinnløs kjøring.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Med sekvensiell giring menes et halvautomatisk system der girene legges inn ved at føreren trykker på en spak. De mest moderne systemene har spakene bak rattet og benytter en girkasse med to clutcher, slik at f.eks. tredje gir kan ligge klart mens du kjører i annet gir.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gir, konstruksjon der dreiemoment tilpasses og overføres fra en aksel til en annen. Overføringen skjer ved tannhjul i forskjellige størrelser som gir forandring i omdreiningstall og drivkraft.

Faktaboks

etymologi:
av engelsk gear

Gir brukes blant annet i biler og mange typer sykler (sykkelgir).

Girkasse

Girkasse er en komponent i et kjøretøys kraftoverføring. Den består av tannhjul som er plassert på parallelle aksler. Tannhjulenes ulike diametre gjør det mulig å tilpasse motorens dreiemoment og turtall etter fart og belastning.

Ved manuelle girkasser velger føreren utvekslingsforholdet med girspaken, mens automatisk girkasse tilpasser utvekslingsforholdet automatisk. Halvautomatisk girkasse gir elektronisk styrt til- og frakobling (clutching) ved girskifte. Elektronisk (data-)styrte girkasser gir føreren muligheter til å velge automatisk kjørestil med vekt på økonomi eller kraft, og valg mellom helautomatisk eller halvautomatisk med manuell styring av hvilken utveksling som skal brukes.

Girkasse i bil: 1) En girkasses deler sett i perspektiv. Ved å endre girspakens posisjon skyver man balladørakslene frem eller tilbake, og flytter dermed synkronenhetene på utgående aksel. – 2) En synkronenhets kobling til et gir. Utgående aksels omdreiningstall bestemmes av hvilket gir som er koblet sammen med en av synkronenhetene. – 3) Girkassen sett fra siden med markering av hvordan utvekslingen endres ved skifte av gir. Roterende deler er røde, deler som ikke er i bevegelse er grå. Sterkt rødt markerer de delene som bestemmer den utgående aksels omdreiningstall. – I fristillingen roterer inngående aksel og de fleste tannhjulene, men ingen er koblet til synkronenheter og festet til utgående aksel. – I 1. gir der utvekslingen er stor, overføres kraften fra et lite til et stort tannhjul, og utgående aksels omdreiningstall er relativt lite. I 3. gir er utvekslingen mindre, kraften overføres fra et større til et mindre tannhjul. Utgående aksels omdreiningstall er større. Fra 1. til 3. gir minsker altså utvekslingen, mens omdreiningstallet på utgående aksel økes. I 4. gir overføres kraften direkte fra inngående til utgående aksel og omdreiningstallet på utgående aksel økes. I 4. gir overføres kraften direkte fra inngående til utgående aksel og omdreiningstallet på utgående aksel er ytterligere økt. Disse girskiftningene gjør at motorens omløpstall kan holdes i det området hvor motoren har best ytelse. I revers engasjeres tannhjulet på reversakselen som så driver utgående aksel i motsatt retning.

Gir
Av /Store norske leksikon ※.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg