Faktaboks

Hells Angels

The Hells Angels Motorcycle Club

Uttale
helz ˈeindʒəlz

The Hells Angels Motorcycle Club er en organisasjon dannet i California i 1948. I begynnelsen besto klubben hovedsakelig av veteraner fra andre verdenskrig som hadde problemer med å finne seg til rette igjen i det etablerte samfunnet. Etter hvert ble flere av medlemmene innblandet i kriminalitet, blant annet prostitusjon og våpenhandel. Med hippiekulturens fremvekst utover i 1960-årene ble også narkotikaomsetning i økende grad satt i forbindelse med organisasjonen. Hells Angels blir i USA regnet blant de viktigste produsentene og distributørene av amfetamin, og blir av politiet i flere land beskyldt for å drive med organisert kriminalitet. Selv legger Hells Angels vekt på å skille mellom enkeltmedlemmers handlinger og organisasjonen som sådan, og har alltid søkt å profilere seg som frihetselskende nonkonformister som bare vil kjøre motorsykkel og være i fred. Det er imidlertid et faktum at en lang rekke medlemmer er blitt dømt for alt fra småforbrytelser til storstilt narkotikaomsetning og drap.

Utbredelse

Fra sitt utgangspunkt i California har Hells Angels stadig ekspandert, først i USA og Canada, senere i Europa. Dette skjer ved at lokale motorsykkelklubber får status som sympatisører og kandidater, for så å bli opptatt som medlemmer når de blir funnet verdige. Dette systemet, kombinert med kampen om kontroll over kriminell aktivitet, danner bakgrunnen for de mye omtalte «krigene» mellom ulike klubber, som i årenes løp har kostet mange menneskeliv.

Omkring 2000 fantes det om lag 85 avdelinger av Hells Angels i 17 land. Organisasjonen etablerte seg i Danmark i 1980 og i Norge i 1992.

Navn

Navnet Hells Angels (organisasjonen staver det uten genitivsapostrofen) ble først brukt av flere bombeflyskvadroner under første verdenskrig, og ble allment kjent gjennom Howard Hughes' film Hell's Angels (1930). I USA har organisasjonen tatt patent både på navnet og på emblemet, en hodeskalle med motorsykkelhjelm og vinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg