Hells Angels

Hells Angels, eg. The Hells Angels Motorcycle Club, organisasjon dannet i California i 1948. I begynnelsen bestod klubben hovedsakelig av veteraner fra den annen verdenskrig som hadde problemer med å finne seg til rette igjen i det etablerte samfunnet. Etter hvert ble flere av medlemmene innblandet i kriminalitet, bl.a. prostitusjon og våpenhandel. Med hippiekulturens fremvekst utover i 1960-årene ble også narkotikaomsetning i økende grad satt i forbindelse med organisasjonen. Hells Angels blir i USA regnet blant de viktigste produsentene og distributørene av amfetamin, og blir av politiet i flere land beskyldt for å drive med organisert kriminalitet. Selv legger Hells Angels vekt på å skille mellom enkeltmedlemmers handlinger og organisasjonen som sådan, og har alltid søkt å profilere seg som frihetselskende nonkonformister som bare vil kjøre motorsykkel og være i fred. Det er imidlertid et faktum at en lang rekke medlemmer er blitt dømt for alt fra småforbrytelser til storstilt narkotikaomsetning og drap.

Faktaboks

Uttale
helz ˈeindʒəlz

Utbredelse

Fra sitt utgangspunkt i California har Hells Angels stadig ekspandert, først i USA og Canada, senere i Europa. Dette skjer ved at lokale motorsykkelklubber får status som sympatisører og kandidater, for så å bli opptatt som medlemmer når de blir funnet verdige. Dette systemet, kombinert med kampen om kontroll over kriminell aktivitet, danner bakgrunnen for de mye omtalte «krigene» mellom ulike klubber, som i årenes løp har kostet mange menneskeliv.

Omkring 2000 fantes det ca. 85 avdelinger av Hells Angels i 17 land. Organisasjonen etablerte seg i Danmark i 1980 og i Norge i 1992.

Navnet Hells Angels (organisasjonen staver det uten genitivs-apostrofen) ble først brukt av flere bombeflyskvadroner under den første verdenskrig, og ble allment kjent gjennom Howard Hughes' film Hell's Angels (1930). I USA har organisasjonen tatt patent både på navnet og på emblemet, en hodeskalle med motorsykkelhjelm og vinger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg