Hells Angels

The Hells Angels Motorcycle Club er en organisasjon dannet i California i 1948. I begynnelsen besto klubben hovedsakelig av veteraner fra andre verdenskrig som hadde problemer med å finne seg til rette igjen i det etablerte samfunnet. Etter hvert ble flere av medlemmene innblandet i kriminalitet, blant annet prostitusjon og våpenhandel. Med hippiekulturens fremvekst utover i 1960-årene ble også narkotikaomsetning i økende grad satt i forbindelse med organisasjonen. Hells Angels blir i USA regnet blant de viktigste produsentene og distributørene av amfetamin, og blir av politiet i flere land beskyldt for å drive med organisert kriminalitet. Selv legger Hells Angels vekt på å skille mellom enkeltmedlemmers handlinger og organisasjonen som sådan, og har alltid søkt å profilere seg som frihetselskende nonkonformister som bare vil kjøre motorsykkel og være i fred. Det er imidlertid et faktum at en lang rekke medlemmer er blitt dømt for alt fra småforbrytelser til storstilt narkotikaomsetning og drap.

Faktaboks

uttale:
helz ˈeindʒəlz
også kjent som:

The Hells Angels Motorcycle Club

Utbredelse

Fra sitt utgangspunkt i California har Hells Angels stadig ekspandert, først i USA og Canada, senere i Europa. Dette skjer ved at lokale motorsykkelklubber får status som sympatisører og kandidater, for så å bli opptatt som medlemmer når de blir funnet verdige. Dette systemet, kombinert med kampen om kontroll over kriminell aktivitet, danner bakgrunnen for de mye omtalte «krigene» mellom ulike klubber, som i årenes løp har kostet mange menneskeliv.

Omkring 2000 fantes det om lag 85 avdelinger av Hells Angels i 17 land. Organisasjonen etablerte seg i Danmark i 1980 og i Norge i 1992.

Navn

Navnet Hells Angels (organisasjonen staver det uten genitivsapostrofen) ble først brukt av flere bombeflyskvadroner under første verdenskrig, og ble allment kjent gjennom Howard Hughes' film Hell's Angels (1930). I USA har organisasjonen tatt patent både på navnet og på emblemet, en hodeskalle med motorsykkelhjelm og vinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg