Molybdenoksider er kjemiske forbindelser av molybden og oksygen.

Faktaboks

Uttale
molybdˈenoksider

Molybden(VI)oksid

Molybden(VI)oksid, med kjemisk formel MoO3 (molybdentrioksid), er et hvitt pulver som fås ved å gløde molybden eller forskjellige molybdenforbindelser, for eksempel molybden(IV)sulfid, MoS2, i luft. Molybden(VI)oksid blir brukt som katalysator i petroleumindustrien for fremstilling av høyoktan bensin. Molybdentrioksid brukes også som tilsetning til gjødselstoffer, ved fremstilling av emaljeovertrekkmetaller og som flussmiddel i keramisk industri.

Molybden(IV)oksid

Molybden(IV)oksid, MoO2 (molybdendioksid), eller flere forskjellige oksider med sammensetning mellom MoO3 og Mo2O5, fås ved reduksjon av trioksidet. Dette skjer enklest ved oppvarming i vakuum med en passende mengde molybdenmetall avhengig av betingelsene. Molybden(IV)oksidet danner glinsende, fiolettbrune krystaller, de øvrige oksidene er sterkt mørkeblå eller fiolette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg