Molybdenmalm, bergart som inneholder nok molybdenmineraler til å kunne anvendes som råmateriale for fremstilling av molybden.

Faktaboks

Uttale
molybdˈenmalm

Det viktigste molybdenmineral er molybdenitt (molybdenglans), MoS2. Andre mineraler er powellitt, Ca(Mo,W)O4 og wulfenitt, PbMoO4.

Forekomster

Molybden hører til de sjeldne metaller. Den øvre jordskorpe inneholder i gjennomsnitt bare 0,0014 % molybden. De fleste store molybdenforekomster er geologisk sett unge, 20–30 mill. år gamle. Man kjenner en hel del forekomster i en smal, 3000 km lang sone i den vestlige del av Amerika, fra Chile i sør til Alaska i nord. De tre største forekomster, Climax, Henderson og Keystone, ligger i et belte av tertiære granittmassiver i Colorado. En annen stor forekomst, Quartz Hill, ligger i Alaska. Størst av alle er Climax, funnet i 1879, hvor det er produsert malm med over 700 000 tonn molybden. Reservene er mer enn 450 mill. tonn med 0,32 % MoS2.

Det utvinnes også betydelige mengder molybdenitt som biprodukt ved kobbergruver i British Columbia, Utah, Arizona og Chile. De ligger i et belte vestenfor molybdenbeltet. Man kjenner flere molybdenforekomster i Sør- og Nord-Norge, men de fleste er små og fattige. Knaben molybdengruver med en gehalt på 0,2 % MoS2 og en totalproduksjon på ca. 19 000 tonn molybdenitt-konsentrat, ble drevet inntil 1973. Verdensproduksjonen av molybden var 1998 136 000 tonn. De viktigste produksjonsland er USA, Kina, Chile, Russland og Canada.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg