ismaelitter (arabisk stammeforbund)

I Wadi Rum-området sør i Jordan og ved grensen til Saudi-Arabia holdt både ismaelittene og nabateerne til.

Wadi Rum
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Ismaelitter er betegnelsen på et arabisk, nomadisk stammeforbund som holdt til i nord i Midtøsten i jernalderen, og den første betydelige politiske makt vi kjenner i området. Ismaelittene gjorde seg gjeldende i det nordlige Arabia fra 1100-tallet fvt., og deres innflytelse og makt varte til nabeteerne overtok som viktigste makt i området på slutten av 300-tallet fvt.

Faktaboks

Uttale
ismaelˈitter

Kilder

Ismaelittene er omtalt i assyriske kilder fra 700- tallet fvt. Som kamelnomader kontrollerte de på slutten av 700-tallet handelsveiene mellom det sørlige Syria og det sørlige Palestina (i første rekke handelen med røkelse). Men det er uklart om ismaelittene allerede på dette tidspunktet var organisert i forbund. Av assyriske kilder fremgår det imidlertid at deres økonomiske og politiske makt var betydelig.

På 600-tallet forteller tekster om organisering i stammeforbund, og ismaelittene var da tilsynelatende på høyden av sin makt, noe som bekreftes av stadige konfrontasjoner med assyrerne. Selv om kildene for 500- og 400-tallet fvt. er spinkle, tyder mye på at de har spilt en viss politisk rolle også i denne perioden.

Ismaelittene identifiseres ofte med kedarittene (etterkommere av Ismael gjennom Kedar), som omtales i bibeltekstene (1. Mosebok 25,13). Kedarittene er også nevnt i arameiske og syd-arabiske tekster, samt hos den greske historieskriveren Herodot (400-tallet fvt.), og romerske historikere, som Plinius den eldre (23–79 evt.). Men selv om det kan være en sammenheng med de ismaelittene som omtales i Det gamle testamentet og Tanakh, er de enkelte historiske detaljene uklare.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg