Bernama (Malaysian National News Agency) som ble grunnlagt i 1968, er det statlige nyhetsbyrået i Malaysia. Det utgis dagsaviser på malaysisk, kinesisk og engelsk og flere andre språk. I 1969 ble de statlige radio- og TV-selskapene slått sammen til Radio Televisyen Malaysia (RTM). I tillegg er det en rekke private radio- og TV-selskaper.

Ifølge rapporten fra Reporters without borders var Malaysia i 2023 på 73. plass i den globale indeksen for pressefrihet, mens Malaysia i 2022 var på plass 113. I indeksen for 2023 var alle de andre landene i Sørøst-Asia plassert etter Malaysia, fra Thailand på 106. plass til Vietnam på 173. plass. Ifølge Reporters without borders er det i Malaysia «lover som gjør mulig å begrense pressefriheten, selv om det tilsynelatende er et rikt medielandskap i landet».

Aviser

I Malaysia utgis dagsaviser på malayisk, kinesisk og engelsk. Det er også aviser på tamil, punjabi, arabisk og nederlandsk. De største avisene er de malayiskspråklige Kuala Lumpur-avisene Berita Harian, som ble grunnlagt i 1957 og Utusan Malysia, som ble grunnlagt i 1965. De to største engelskspråklige avisene er The Star, som ble etablert i 1971 og New Straits Times, som ble grunnlagt i 1845. Begge disse avisene blir utgitt i Kuala Lumpur. Den største kinesiskspråklige avisen er Sin Chew Jit Poh som ble grunnlagt i 1929, utgis i Petaling Jaya. Det er flere nettaviser på engelsk og malayisk.

Opposisjonsavisene blir i stor utstrekning overvåket av myndighetene, og pålegges flere typer restriksjoner, blant annet når det gjelder distribusjon. Også internett-utgaver er i perioder blitt sensurert.

Radio og TV

TV og radio kontrolleres av informasjonsministeriet, og sendingsretten kan inndras, dersom malayiske verdier krenkes.

Radio Malaya ble etablert 1. april 1946. Etter at Malaysia ble dannet i september 1963, ble Radio Malaya omdøpt til Radio Malaysia. I 1963 begynte også de første TV-sendingene fra det statlige selskapet Televisyen Malaysia. I 1969 ble disse to radio- og TV-selskapene slått sammen til Radio Televisyen Malaysia (RTM). I tillegg er det flere kommersielle radio- og fjernsynsselskaper.

Ifølge landets kringkastingslov har regjeringen rett til å kontrollere all kringkastingsvirksomhet. Den offentlige kringkastingen finansieres med bevilgninger, lisensavgifter og reklameinntekter. Det er nasjonale radio- og TV programmer på malayisk, engelsk, kinesisk og indiske språk. I tillegg sendes det regionalprogrammer i Sabah og Sarawak på lokale språk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg