Materialistisk historieoppfatning er et fellesnavn på historiesyn som går ut på å tillegge «materielle» forhold avgjørende betydning for samfunnsutviklingen. Det kan gjelde klimatiske og andre naturforhold (Henry Thomas Buckle) eller generelle økonomiske forhold. I siste tilfelle kan det være rimelig å følge engelsk og amerikansk skikk og tale om en økonomisk tolking av historien.

Faktaboks

Uttale
materialˈistisk historieoppfatning
Også kjent som
historisk materialisme; materialistisk historiesyn

Marxismens historieoppfatning

Den mest kjente og innflytelsesrike materialistiske historieoppfatning er den marxistiske. Denne er først og fremst en lære om klassekamp. De store sosiale grupperinger av mennesker med noenlunde lik stilling i produksjonsprosessen, klassene, vil alltid komme i motsetning til hverandre og føre kamp mot hverandre. Klassestrukturen i et samfunn vil bero på produksjonsforholdene. Når produksjonsmåtene endres, vil også maktforholdene mellom klassene og hele samfunnets overbygning endres. Gjennom klassekamp, og særlig gjennom revolusjoner, kan så hele samfunnssystemet forandres, for eksempel fra «slavesamfunn» til «føydalsamfunn» og videre til et kapitalistisk og endelig et sosialistisk eller kommunistisk samfunn. Forandringene i samfunnsforholdene skjer likevel ikke som en automatisk funksjon av tekniske forandringer. Ideer, enkeltpersoners innsats og effektive organisasjoner går inn som deler av klassekreftene og påvirker dermed maktforholdet mellom klassene.

Marxismen har hatt stor innflytelse på moderne historievitenskap, sosiologi og annen samfunnsvitenskap. Dette gjelder dens påstand om hvilke årsakssammenhenger som er viktigst i historien. Men særlig gjelder det marxismen som forskningsprogram; i det moderne kapitalistiske samfunn er klassekampen et sentralt fenomen, og derfor er det viktig å utforske klassekampens betydning også i tidligere tider. Leninismen har utviklet en særlig lære om partiets rolle i den moderne klassekamp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg