Ludwig Feuerbach

Faktaboks

Ludwig Feuerbach

Ludwig Andreas Feuerbach

Uttale
fˈåiərbax
Født
28. juli 1804, Landshut, Bayern, Tyskland
Død
13. september 1872, Nürnberg, Bayern, Tyskland
Ludwig Feuerbach
Av .

Ludwig Feuerbach

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Ludwig Feuerbach var en tysk filosof. Han hadde en avgjørende rolle i den tyske filosofiens overgang fra idealisme til materialisme på midten av 1800-tallet.

Etter teologiske studier i Heidelberg ble han i 1825 en av Hegels filosofistudenter ved universitetet i Berlin. Feuerbach arbeidet seinere for det meste som fri skribent.

Etter Hegels død delte hegelianerne seg i en venstre- og en høyrefløy. Feuerbach tilhørte den venstrehegelianske fløyen som betonte de frigjørende sidene ved Hegels filosofi, ikke tendensene til et forsvar for det bestående. Feuerbach ga støtet til den dialektiske materialismen hos Engels og Marx.

Hovedverket Das Wesen des Christentums (Kristendommens vesen) fra 1841 forsvarer påstanden om at Gud er menneskeskapt. Gud er menneskets tilbedelse av sitt eget allmenne vesen. Feuerbach hevdet at mennesket må erstatte dyrkingen av Gud i himmelen med utbredelse av menneskekjærlighet og medlidenhet på jorda. Grundsätze der Philosophie der Zukunt (Prinsipper for en fremtidens filosofi) fra 1843 la grunnlaget for en filosofisk antropologi som er materialistisk.

I sitt siste verk Gottheit, Freiheit und Unsterblichkeit vom Standpunkte der Anthropologie (Guddom, frihet og udødelighet fra et antropologisk ståsted) fra 1866 hevdet Feuerbach sågar at mennesket er hva det spiser («Der Mensch ist, was er isst»).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Verkutgaver

  • Gesammelte Werke, 1-21, red. Werner Schuffenhauer. Berlin 1967-2004.

Utvalgt sekundærlitteratur

  • Berntsen, Harald. Den historiske materialismen og dens historiske betingelser. Oslo 1976.
  • Lohne, Eilert J. Kristendom og marxisme. Oslo 1977.
  • Winiger, Josef. Ludwig Feuerbach. Denker der Menschlichkeit. Heidelberg 2011.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg