Ludwig Feuerbach av August Weger. Falt i det fri (Public domain)

Ludwig Feuerbach var en tysk filosof. Han hadde en avgjørende rolle i den tyske filosofiens overgang fra idealisme til materialisme på midten av 1800-tallet. 

Etter teologiske studier i Heidelberg ble han i 1825 en av Hegels filosofistudenter ved universitetet i Berlin. Feuerbach arbeidet seinere for det meste som fri skribent.

Etter Hegels død delte hegelianerne seg i en venstre- og en høyrefløy. Feuerbach tilhørte den venstrehegelianske fløyen som betonte de frigjørende sidene ved Hegels filosofi, ikke tendensene til et forsvar for det bestående. Feuerbach støtet til den dialektiske materialismen hos Engels og Marx.

Hovedverket Das Wesen des Christentums (Kristendommens vesen) fra 1841 forsvarer påstanden om at Gud er menneskeskapt. Gud er menneskets tilbedelse av sitt eget allmenne vesen. Feuerbach hevder at mennesket må erstatte dyrkingen av Gud i himmelen med utbredelse av menneskekjærlighet og medlidenhet på jorda. Grundsätze der Philosophie der Zukunt (Prinsipper for en fremtidens filosofi) fra 1843 la grunnlaget for en filosofisk antropologi som er materialistisk. I sitt siste verk Gottheit, Freiheit und Unsterblichkeit vom Standpunkte der Anthropologie (Guddom, frihet og udødelighet fra et antropologisk ståsted) fra 1866 hevder Feuerbach sågar at mennesket er hva det spiser ("Der Mensch ist, was er isst").

  • Gesammelte Werke, 1-21, red. Werner Schuffenhauer. Berlin 1967-2004.
  • Berntsen, Harald. Den historiske materialismen og dens historiske betingelser. Oslo 1976.
  • Lohne, Eilert J. Kristendom og marxisme. Oslo 1977.
  • Winiger, Josef. Ludwig Feuerbach. Denker der Menschlichkeit. Heidelberg 2011.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.