maleinsyreanhydrid
Molekylmodell av maleinsyreanhydrid. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
maleinsyreanhydrid
Lisens: CC BY SA 3.0
maleinsyreanhydrid
Strukturformel for maleinsyreanhydrid
maleinsyreanhydrid
Lisens: CC BY SA 3.0

Maleinsyreanhydrid er en kjemisk forbindelse av karbon, hydrogen og oksygen. Forbindelsen er et hvitt krystallinsk stoff med smeltepunkt 53 °C, og som sublimerer ved ca. 202 °C. Maleinsyreanhydrid har kjemisk formel C4H2O3.

Faktaboks

Uttale
maleˈinsyreanhydrˈid

Maleinsyreanhydrid dannes av maleinsyre ved avspalting av ett molekyl vann. Teknisk fremstilles anhydridet imidlertid i store mengder ved dampfaseoksidasjon av benzen i nærvær av en vanadiumpentoksidkatalysator. Maleinsyreanhydrid fås også som biprodukt ved oksidasjonen av naftalen til ftalsyreanhydrid.

Maleinsyreanhydrid brukes i diensynteser og til påvisning av konjugerte systemer (diener). Den tekniske hovedanvendelsen er til fremstilling av alkydharpikser, som brukes i lakk og maling, og av umettede polyestere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg