måleusikkerhet

Måleusikkerhet er en fysisk størrelse som er knyttet til resultatet av en måling, og som beskriver området av verdier der det er rimelig å vente at den sanne verdien ligger.

Intet instrument kan måle eksakte verdier, og det er følgelig umulig å vite den sanne verdien av det som måles. Måleusikkerheten er altså et tall som beskriver denne mangelen på eksakt kunnskap. Måleusikkerheten kan finnes ved statistiske beregninger basert på kunnskap om målingen, måleutstyret og målebetingelsene. Ved å velge størrelsen på usikkerhetsintervallet kan man velge hvor stor sannsynligheten er for at den sanne verdien er innenfor dette intervallet. Vanligvis fastsettes usikkerhetsintervallet (måleresultat ± måleusikkerhet) slik at sannsynligheten blir cirka 95 prosent for at den sanne verdien ligger innenfor dette intervallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Unni Bratland

Hei.
Vi er litt usikre på hvordan vi skal oppgi måleusikkerhet ved bruk av fortynninger i mikrobiologiske beregninger. Eks: Hvis deteksjonsgrensen er 100 cfu/ml og vi ikke påviser noe i en prøve. Hvordan skal da måleusikkerhet oppgis ved 95 % sikkerhet?

skrev Knut Hofstad

Jeg har ikke forutsetninger til å gi et fyllestgjørende svar på dette spørsmålet, men det forekommer meg at når det ikke påvises noe i en prøve, så har man heller ikke tilgang på statistiske data som kan antyde noe om måleusikkerheten. Da må man eventuelt bygge på kunnskap om måleutstyret for å kunne si noe om måleusikkerheten.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg