Bybud med juletre, 1909
Lille julaften pynter mange juletreet.
Bybud med juletre, 1909
Av /Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 3.0
Julemat

Mange begynner matlagingen til julaften på lille julaften.

Svineribbe og pinnekjøtt er den vanligste julematen i Norge. I 2014 spiste 55 prosent ribbe på julaften. Hele 88 prosent spiste enten ribbe eller pinnekjøtt

Av .

Lille julaften, 23. desember, er dagen før julaften.

Faktaboks

Også kjent som
Torlaksmesse, Tollesmesse og Sjursmesse

Tidligere ble dagen kalt Torlaksmesse, etter den islandske biskop Thorlák Thorhallson (1133-1193) som ble dyrket som helgen på Island, på Vestlandet og i Nord-Norge. Dette navnet ble også fornorsket, og noen kaller derfor dagen for tollesmesse. I Trøndelag og Nordland ble dagen gjerne kalt sjursmesse.

Når det gjelder markeringer på primstavene, er det vanligste symbolet et kors eller et halvkors. Det er særlig primstaver fra Vestlandet som har slike tegn. Noen staver fra Trøndelag har en S.

Tradisjoner

Fra gammelt av har dette vært dagen man gjør de siste forberedelser før julaften. Innendørs vasket man mange steder gulv og vegger for siste gang, og derfor ble dagen også kalt vaskarnotti. I Gudbrandsdalen og andre strøk av landet skurte man gulvet med snø, da det ble hvitest av det, og strødde på finhakket einer eller granbar etterpå. Huset skulle også pyntes før julaften.

I Rogaland var det tradisjon at foreldre skremte utålmodige barn med «vetten Tollak» som ikke likte barn, og han kom gjerne på besøk for å gi dem et alvorsord. Noen satte ut julenek til fuglene slik at de også skulle få noe godt å spise i julen, men mange ventet med det til julaften. Var det uvær på denne dagen, kunne man vente uvær til Kyndelsmesse, 2. februar. Det var lite lurt å gå ut i julemørket, men hadde man et viktig ærend utendørs, fantes det hjelpemidler: man kunne bære en ildrake i hånden. Om natten kunne man få besøk av den kvinnelige vetten mara, som setter seg på brystet til folk og gir dem mareritt.

I dag

I dag gjør de fleste nordmenn ferdig de siste forberedelsene til julaften denne dagen, det er vanlig å vaske på dagen og pynte på kvelden. Mange har tradisjon med å sette opp juletreet denne kvelden. TV-programmet Kvelden før kvelden sendes på NRK lille julaften og er som oftest et av årets mest sette programmer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hallbert, Britt-Marie, Året rundt i naturen. Merkedager – tradisjoner – folketro, Gyldendal Norsk Forlag, Oslo, 1995.
  • Sivertsen, Birger, Julens myter. Om overtro og tradisjoner, Aschehoug, Oslo, 2011.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg