Slik svineribba serveres i dag, med følge av medister, surkål og poteter, er den avhengig av et mer avansert kokested enn pinnekjøttet. Retten ses derfor i sammenheng med støpejernkomfyrens utbredelse. Denne ble vanlig eie for folk flest fra begynnelsen av 1900-tallet. Før den tid var kokestedet åpen ild, og mulighetene var færre for å sette sammen kompliserte retter.
Kjøttproduksjon på svin ble ikke særlig utbredt før poteten kom til Norge på 1700-tallet. Dette henger sammen med grisens fordøyelse. I motsetning til drøvtyggerne, med sine fire mager tilpasset fordøyelse av gras, har grisen kun én mage. Grisen og mennesket konkurrerer derfor i stor grad om den samme maten.
Før poteten fikk rotfeste med solide og årvisse avlinger, var det ikke nok matavfall fra husholdningen til å fø mange griser. Sauehold var en mindre ressurskrevende måte å produsere kjøtt på, siden det alltid fantes beitemarker som bare drøvtyggerne kunne utnytte som føde. Disse grunnleggende forskjellene mellom grisen og sauens meny, sett i sammenheng med kanaliseringspolitikken, kommer den dag i dag til uttrykk i svine- og saueribbas geografiske utbredelse som middag på julaften.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.