. begrenset

. begrenset

. begrenset

Ladningssymmetri, i elementærpartikkelfysikken det at de dynamiske egenskapene til et system eller en prosess er uendra ved ladningskonjugasjon, dvs. når alle partikler byttes ut med de tilsvarende antipartiklene. Partikler og antipartikler har motsatte ladningstall, som f.eks. elektrisk ladning, baryontall og leptontall. Sterke og elektromagnetiske vekselvirkninger, samt gravitasjon, er ladningssymmetriske. Dette gjelder ikke for svak vekselvirkning (som f.eks beta-henfall)

Svake vekselvirkninger derimot, er ikke ladningssymmetriske. Et eksempel er prosessen π+→μ\nu der et positivt elektrisk ladd pion (π-meson)  desintegrerer (henfaller) til et antimyon (μ+) og et (my-)nøytrino. Et viktig poeng er at et nøytrino har svært liten  hvilemasse. Dersom nøytrinoet er eksakt masseløst, er det alltid venstredreiende (dvs. har sitt spinn retta motsatt bevegelsesretninga), mens antinøytrinoet alltid er høgredreiende. En ladningskonjugasjon (symbol C) som transformerer alle partikler til antipartikler, men ikke gjør noe med spinnet eller farten, vil derfor transformere det venstredreiende nøytrinoet til et venstredreiende antinøytrino, noe som ikke finnes. Ladningssymmetrien er altså brutt. Men dersom vi i tillegg til ladningskonjugasjon, C, gjør en speiling (paritetstransformasjon, symbol P) som snur farten, men ikke endrer spinnet, så får vi et høgredreiende antinøytrino. Dermed får vi en prosess (π→μ–    \nu) som er like sannsynlig som den opprinnelige. Vi har CP-symmetri.

Da en i 1950-åra fant brudd på C- og P-symmetri, trudde en i noen år at kombinasjonen CP var en god symmetri. Men i 1964 fant en at CP-symmetri er brutt når nøytrale K-mesoner henfaller til to pioner (π-mesoner). Brudd på CP-symmetri er numerisk sett en mindre effekt enn brudd på C- og P-symmetri. Se CP-symmetri, speilingssymmetri, elementærpartikkelfysikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.