Innafor faget fysikk betyr speilingssymetri dette:

Et fysisk system er speilsymmetrisk dersom en speilvendt prosess  kan foregå med like stor sannsynlighet som den opprinnelige prosessen.

Speiling av et fysisk system består i å skifte fortegn på  den romlige koordinaten (posisjonen) og på farten (og dermed på drivet, dvs. bevegelsesmengda) for alle partiklene i systemet.

Banespinnet (også kalt impulsmomentet,  på engelsk angular momentum) til en partikkel, som er (vektor-)produktet av posisjon og driv, vil dermed ikke skifte fortegn ved speiling. Egenspinn (som klassisk svarer til rotasjon om egen akse) skifter heller ikke fortegn ved speiling.

Sterk vekselvirkning og elektromagnetisk vekselvirkning samt gravitasjon er symmetriske ved speiling, mens svak vekselvirkning bryter speilingssymmetri. Ofte, og spesielt i kvantefysikken, brukes ordet paritetssymmetri i stedet for speilingssymmetri. Se paritet. Speilingssymetri spiller en svært viktig rolle i elementærpartikkelfysikk.

Generelt er det slik at alle ekte vektorer  som f.eks. posisjon, fart, akselerasjon, driv, og elektrisk felt, skifter tegn ved speiling. Derimot er det slik at psevdo-vektorer (vektorproduktet av to vektorer)  ikke skifter tegn. Dette gjelder feks  spinn (egen-spinn og bane-spinn) og magnetfelt.

Noen eksempel:

Anta at vi har en positivt elektrisk ladd partikkel  som kan bevege seg i et horisontalt plan, og at det er et elektrisk felt paralelt med planet. Newtons lover kombinert med elektromagnetisme sier oss da at partikkelen blir akselerert i samme retning som feltet- Ved speiling snus både akselerasjonen og feltet, og vi får den tilsvarende speilvendte prosessen som også er i samsvar med de fysiske lovene.

Om vi  betrakter desintegrasjon av et positivt  ladd pi-meson (i hvilesystemet) som desintegrerer til et positivt ladd myon og et my-nøytrino. Disse  kommer ut av desintegrasjonen i motsatte retninger. Nøytrinoet  er venste-dreiende,-dvs det har spinn motsatt bevegelsesretninga (se nøytrino).

Når bevegelsen speiles så snus bevegelsesretninga for begge partiklene. Men spinnet snus ikke, og vi har fått et høgredreiende nøytrino, noe som er svært lite sannsynlig. Dette er en prosess innafor svak vekselvirkning som ikke er speilsymmetrisk (se også CP-symmetri)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.