Idrett i Canada

Artikkelstart

I Norge er Canada mest kjent som vintersportsnasjon, men er også preget av idrettslivet til nærmeste nabo USA. Nasjonalsporten ishockey oppstod i Canada midt på 1800-tallet etter mønster av den eldre britiske landhockeyen og indianske ballspill på is. Lacrosse er et lignende kanadisk spill på barmark, også av indiansk opprinnelse.

Canada har fram til 2013 vunnet 8 OL-gull og 18 VM-gull i ishockey for herrer, og 3 OL-gull og 10 VM-gull for damer. På klubbnivå på herresiden kjemper kanadiske og amerikanske lag mot hverandre i National Hockey League (NHL) om den årlige vandrepokalen Stanley Cup. Da NHL ble etablert i 1917, bestod ligaen opprinnelig av kun kanadiske lag. En av verdens beste spillere gjennom tidene er kanadieren Wayne Gretzky.

Også i sommeridretten baseball deltar kanadiske og amerikanske lag sammen i National League og American League, hvor vinnerne møtes i World Series. Det samme skjer i basketball, mens landet har sin egen variant av amerikansk fotball, naturlig nok kalt kanadisk fotball, hvor det kjempes om Grey Cup.

Curling er en annen, viktig sport på is i Canada. Landet har over tusen rene curlinghaller, og curling er en folkesport. Dette tradisjonelt skotske spillet kom til Canada rundt 1800, og landet er nå verdens overlegent største og beste curlingnasjon med 21 VM-gull for menn og 13 for kvinner. Det vakte derfor stor oppsikt da lilleputtnasjonen Norge slo det kanadiske laget i OL-finalen 2002.

Skøyteløp er en tredje populær kanadisk isidrett, særlig kunstløp, men også hurtigløp, særlig kortbaneløp på ishockeybaner. Etter at innendørsbanen i Calgary ble reist til OL 1988, har kanadiske løpere preget resultatlistene i hurtigløp, bl.a. med sprintere som Catriona LeMay Doan og Jeremy Wotherspoon. Banen er en av de raskeste i verden, hvor over 100 verdensrekorder for seniorer er satt. Også i alpine skigrener har kanadiere hevdet seg godt.

I friidrett har Canada hatt gode sprintere, blant annet Donovan Bailey med VM-gull og OL-gull på 100 m, men huskes mest for dopingavsløringen og diskvalifikasjonen til Ben Johnson i OL 1988.

Canada arrangerte sommer-OL i Montreal 1976 og vinter-OL i Calgary 1988, samt vinter-OL i Vancouver 2010.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg