krokus

Krokus

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Krokus er en slekt i sverdliljefamilien. Slekten har fått sitt navn fra gresk «krokos» som betyr safran. Det finnes rundt 80 arter krokus, de fleste kommer fra middelhavsområdet, i Norge finnes de kun som hageplante eller som forvillet fra hager. De fleste krokusartene blomstrer om våren, men det finnes også noen høstblomstrende arter.

Faktaboks

Uttale
krˈokus
Vitenskapelig navn
Crocus
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Plantene er flerårige og har underjordiske, runde stengelknoller, smale, lange blad med hvit midtlinje og nedrullede kanter. Slekten har blomster som vanligvis er fiolette, gule eller hvite og har langt, smalt, stilkaktig kronrør og seks like blomsterblad. Blomstene har tre pollenbærere og en griffel med tredelt arr. Det er dette arret krydderet safran er laget av.

Vanlige arter

Mange arter er alminnelig dyrket. De fleste blomstrer svært tidlig om våren, som vårkrokus (latinsk navn: Crocus vernus) med blå eller hvite, ofte stripete blomster. Det dyrkes mange kulturformer av krokus, og de forvilles lett. Gulkrokus (latinsk navn: Crocus flavus) med gule blomster, blir også alminnelig dyrket i mange former.

Høstblomstrende typer av slekten er blant annet høstkrokus (latinsk navn: Crocus speciosus. Den har fiolette blomster, og er en svært hardfør og villig art som sprer seg lett.

Safrankrokus dyrkes i Mellom-Europa og Sør-Europa for safranproduksjon.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike: Planteriket Plantae
Rekke Dekkfrøete planter Angiosperms
Klasse Enfrøbladete planter Monocots
Orden Aspargesordenen Asparagales
Familie Sverdliljefamilien Iridaceae
Slekt Krokus Crocus
Art Eksempel: vårkrokus Crocus vernus

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

krokus
Crocus
Artsdatabanken-ID
99466
GBIF-ID
2747303

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg