Faktaboks

Martin av Tours
Født
316, Savaria, Pannonia (nå i Ungarn)
Død
8. november 397
St. Martin deler sin kappe. Malt på en fløydør til alterskapet i Ringsaker kirke fra først på 1500-tallet
St. Martin deler sin kappe. Malt på en fløydør til alterskapet i Ringsaker kirke fra først på 1500-tallet

Martin av Tours var en romersk-katolsk geistlig som levde cirka 316–397. Han er Frankrikes skytshelgen.

Martin var en romersk soldat som lot seg døpe 18 år gammel og ble diakon. Han grunnla i år 361 Ligugé, det første klosteret i Gallia, og ble i 371 biskop i Tours. I nærheten av byen grunnla han rundt år 375 klosteret Marmautier, som ble et viktig kirkelig sentrum.

Martin ble dyrket som helgen allerede på 400-tallet – han var en av de første ikke-martyrer som ble gjenstand for slik dyrkelse – og ble av Chlodvig 1 gjort til de frankiske kongers vernehelgen. Hans fest, Mortensdag 11. november, har opptatt flere skikker fra en gammel hedensk høstfest, blant annet festmåltid på gjødd gås.

I billedkunsten fremstilles fortrinnsvis en scene hvor han, kledt som soldat, deler sin kappe i to med sverdet for å gi den ene halvdelen til en frysende tigger. Den lille kappen han da hadde tilbake, capella, har gitt opphav til ordet kapell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg