Skuespillerinne Johanne Dybwads bisettelse i Trofoldighetskirken i Oslo 1950.

Bisettelse var egentlig navnet på den religiøse seremonien som ble utført i en kirke eller et kapell som lå i nærheten av stedet der en person døde, hvor kisten deretter skulle sendes til et annet sted for å begraves. I kirkelig sammenheng brukes ordet nå mest om seremonien med jordpåkastelse innendørs som finner sted forut for en kremasjon. Ved en begravelse foregår jordpåkastelsen ved graven ute på kirkegården.

Faktaboks

Uttale
bˈisettelse

Nå for tiden kan bisettelser finne sted i andre lokaler enn kirker. Flere begravelsesbyråer har egne seremonirom der det kan arrangeres bisettelser for både troende av ulike religioner og ikke-troende. Bisettelse kan også finne sted fra andre lokaler. Statsminister Einar Gerhardsen ble for eksempel bisatt fra Oslo rådhus.

Etter bisettelsen blir kisten sendt til kremasjon eller begravelse på en gravplass. Urnen med asken etter en kremasjon kan settes ned på en kirkegård eller spres for vinden (da med tillatelse fra fylkesmannen).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg